A jemeni lázadók azt állítják, hogy sikeresen lőttek ki rakétát a szaúdi fővárosra

külföld
2017 február 06., 21:52
comments 25

Jemenben 2015 óta folyik polgárháború a kormány és az Iránból támogatott húszi lázadók között. A háborúba 2016 elején beavatkozott a szaúd-arábiai hadsereg is azzal a céllal, hogy helyreállítsa a húszik által elűzött kormány uralmát, és biztosítsa, hogy Jemenből ne zavarják a Vörös-tengeren dolgozó kőolajszállító-hajókat.

Azonban a harcok annak ellenére sem csillapodnak, hogy a szaúd-arábiai hadsereg sokkal ütőképesebb a lázadóknál. Sőt, 2016-ban a lázadók olyan rakétákat szereztek, amikkel szaúd-arábiai városokat is célba tudnak venni.

Tavaly októberben Mekkára lőttek ki egy rakétát, ami jó eséllyel el is érte volna a várost, ha a szaúdi hadsereg nem fogja el és hatástalanítja Mekkától 65 kilométerre.

A húszik többször állították azt is, hogy rakétát lőttek ki Rijádra, a szaúdi fővárosra, de ha történt is ilyen, nem jutott el egyik rakéta sem a céljáig.

Most a jemeni lázadók azt állítják, sikeresen lőttek ki rakétát egy Rijád nyugati részén lévő szaúdi katonai bázisra. A jemeniek szerint ez volt az első sikeres rakétakilövésük. A szaúdi kormány és a szaúdi hadsereg egyelőre nem kommentálta az értesüléseket, így nem tudni, hogy a rakéta elérte-e a jemeni lázadók területeiről nagyjából 1000 kilométerre lévő Rijádot, hogy hogy ha igen, vannak-e sebesültek. (ABC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.