Biciklisbarát KRESZ-módosítást javasol a Kerékpárosklub

közlekedés
2017 február 06., 14:21
comments 481

A Magyar Kerékpárosklub és a Kerékpáros Miskolc Egyesület közös javaslatcsomagot készített Révész Máriusz kerékpárügyi kormánybiztos főosztálya számára a KRESZ kerékpárosbarátabbá tételéről. 

A fejlesztési minisztériumban múlt héten indult meg a munka arról, hogy a KRESZ biciklisekre vonatkozó szabályait egyszerűbbé tegyék és jobban hozzáigazítsák a közlekedők igényeihez. 

Mint a Kerékpárosklub közleményében írják, a kerékpáros szervezetek célja olyan javaslatok megfogalmazása, mely egyszerre teheti biztonságosabbá a bringával járást, valamint segítheti a kerékpározás közlekedési rendszerbe illeszkedését.

Ezek a főbb javaslataik: 

  • kötelező oldaltávolság kerékpáros előzése esetén
  • kötelező kerékpárút-használat felülvizsgálata
  • kerékpáros utca fogalmának bevezetése
  • általános figyelemfelhívás a védtelen közlekedők védelmére

Ezen kívül javaslatot tettek olyan szabályozásbeli kérdésekben is, melyek többek között segítené a gyermekekkel kerékpározást, engedélyezné az edzést végzők bolyban haladását és használhatóbbá tenné a közvetett balra fordulásra kijelölt felállóhelyek alkalmazását.

A közlemény szerint a minisztérium is készül a változtatásokra, mivel az utóbbi években jelentősen megnőtt a kerékpárral közlekedők száma. Az ülésen, ahol állami szervek és a civilek találkoztak, szóba kerültek a kerékpársportot is érintő kérdések, ezeket a civiel részéről Eisenkrammer Károly, a Vuelta vezetője adta elő. 

További részletek a Kerékpárosklub oldalán

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.