Biciklisbarát KRESZ-módosítást javasol a Kerékpárosklub

A Magyar Kerékpárosklub és a Kerékpáros Miskolc Egyesület közös javaslatcsomagot készített Révész Máriusz kerékpárügyi kormánybiztos főosztálya számára a KRESZ kerékpárosbarátabbá tételéről. 

A fejlesztési minisztériumban múlt héten indult meg a munka arról, hogy a KRESZ biciklisekre vonatkozó szabályait egyszerűbbé tegyék és jobban hozzáigazítsák a közlekedők igényeihez. 

Mint a Kerékpárosklub közleményében írják, a kerékpáros szervezetek célja olyan javaslatok megfogalmazása, mely egyszerre teheti biztonságosabbá a bringával járást, valamint segítheti a kerékpározás közlekedési rendszerbe illeszkedését.

Ezek a főbb javaslataik: 

  • kötelező oldaltávolság kerékpáros előzése esetén
  • kötelező kerékpárút-használat felülvizsgálata
  • kerékpáros utca fogalmának bevezetése
  • általános figyelemfelhívás a védtelen közlekedők védelmére

Ezen kívül javaslatot tettek olyan szabályozásbeli kérdésekben is, melyek többek között segítené a gyermekekkel kerékpározást, engedélyezné az edzést végzők bolyban haladását és használhatóbbá tenné a közvetett balra fordulásra kijelölt felállóhelyek alkalmazását.

A közlemény szerint a minisztérium is készül a változtatásokra, mivel az utóbbi években jelentősen megnőtt a kerékpárral közlekedők száma. Az ülésen, ahol állami szervek és a civilek találkoztak, szóba kerültek a kerékpársportot is érintő kérdések, ezeket a civiel részéről Eisenkrammer Károly, a Vuelta vezetője adta elő. 

További részletek a Kerékpárosklub oldalán

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.