Bulgáriában is szimpátiatüntetést rendeztek a románok korrupcióellenes harca mellett

Az előző héten tízezrek lepték el az utcákat Románia nagyvárosaiban, hogy tüntessenek a Büntető Törvénykönyv módosítása ellen, ami enyhítené a korrupciós ügyekben kiszabható büntetéseket. A tudósításokban általában megjegyezték azt is, hogy a rendszerváltás óta nem voltak akkora tüntetések Romániában.

A demonstráció vasárnap is folytatódott, annak ellenére, hogy Sorin Griendeanu miniszterelnök szombaton megígérte, hogy a kormány visszavonja a törvénymódosítást.

Vasárnap nagyjából 200 ember rendezett szimpátiatüntetést Szófiában a demonstráló románok mellett.

A bolgár tüntetés szervezői azt mondták a Balkan Insightnak, hogy meg akarták mutatni: támogatják a románokat a korrupcióellenes harcban.

Bulgária egy ideje tanulmányozza már a román korrupcióellenes ügyészséget, és többször felmerült, hogy Bulgáriában is felállítanak egy hasonló szervet. Az utóbbi években a korrupció elleni harcban a szófiai parlament és a kormány több jogi eszközt is átemelt Romániából.

Több szófiai tüntető is megjegyezte, hogy a bulgáriai román nagykövetség előtt rendeztek szimpátiatüntetést a román ellenzék mellett 1989-ben is, mikor a Ceausescu-rezsim ellen lázadtak fel a románok.

A bukaresti tüntetőket nagyon meghatotta a bolgár gesztus, több traszparensen is megköszönték a támogatást, és még egy épületre is vetítettek köszönő rajzot.

(via Balkan Insight)