A fideszes Bánki Erik szerint azért nem csinál vagyonosodási vizsgálatokat a NAV, mert már nincsenek jelentős eltitkolt vagyonok

POLITIKA
2017 február 07., 11:41
comments 178

Bánki Erik fideszes képviselő nevét valószínűleg 2016 február legvégén ismerte meg a szélesebb közvélemény. Ő nyújtotta be az MNB alapítványairól szóló javaslatot a Parlamentben, benne a lopás legújabb szinonimájával.

„Elveszíti közvagyon jellegét"

Ezt írta a törvénye indoklásában Bánki Erik arról a cirka 250 milliárd forint közpénzről, amit a Matolcsy György vezette jegybank adott saját alapítványainak. Ha a pénz tényleg elveszítette volna közvagyon jellegét, ahogy Bánki képviselő javasolta, akkor el lehetett volna titkolni, hogy mire költik ezt az összeget az alapítványok. A Parlament ugyan megszavazta Bánki ötletét, de Áder János köztársasági elnök nem írta alá, és az Alkotmánybíróság végül elkaszálta a jogszabályt.

Később, amikor Kálmán Olga ATV-s műsorában az MNB-s vagyon eltitkolásáról kérdezte Kovács Zoltán kormányszóvivőt, akkor kapta ezt a legendás választ.

link Forrás

Ezek az előzmények csak azért érdekesek, hogy lehessen látni: ha van a (sikeretlen) vagyoneltitkolásnak szakértője a magyar parlamentben, akkor Bánki Erik az.

A képviselő kedden más kontextusban beszélt eltitkolt vagyonokról. A Magyar Nemzet hétfőn megírta, hogy a NAV már egy éve nem végez vagyonosodási vizsgálatokat, erről kérdezték a képviselőt sajtótájékoztatóján.

„Az lehetett az oka, hogy egyáltalán leállították, hogy már nem voltak olyan szintű eltitkolt jövedelmek, amelyek nagyobb bevételt hoztak volna, mint egyébként az az apparátus, amit kifejezetten a vagyonosodási vizsgálatok miatt kellett fenntartani."

Bánki Erik kifejtette, hogy Magyarországon nagyon alacsony a személyi jövedelemadó és a társasági adó kulcsa is, ezért éri meg egyre kevésbé eltitkolni a jövedelmet. 

Bánki lényegében azt állítja, hogy már nem titkolnak el jövedelmet az emberek, ezért a NAV-nak nem éri meg az eltitkolt jövedelmek után kutatni. A kutatás drága, eltitkolt jövedelem pedig szinte nincs is.

Ha érdekli hogyan reagál Bánki Erik, amikor tavaly a saját vagyonának eltitkolásáról kérdeztük, akkor érdemes megnézni ezt a videót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.