Kovács Zoltán élete legsúlyosabb mondata

POLITIKA
2016 április 28., 20:41
comments 623

Elképesztően súlyos beszélgetés zajlott ma este az ATV stúdiójában.

Kálmán Olga az Egyenes beszédben hosszan faggatta Kovács Zoltán kormányszóvivőt arról, hogyan történhetett meg az, hogy az MNB alapítványai többek között a Matolcsy családhoz köthető cégekhez szórták a közpénzt.

A teljes beszélgetés nagyon kemény, de a legsúlyosabb része az a pillanat volt, amikor Kálmán Olga arra utalt, hogy a kormánypártok megszavaztak egy törvényt, amivel eltitkolták volna, hogy mire mentek el az alapítványok pénzei (szerencsére ezt az Alkotmánybíróság megsemmisítette). Ekkor ez a párbeszéd zajlott le:

Kálmán Olga: Önök ezt megpróbálták eltitkolni!

Kovács Zoltán: De sikerült?

link Forrás

Kálmán Olga korszakalkotónak nevezte ezt a visszakérdezést, és szerintem is új csúcs a kormányzati kommunikációban.

Ez olyan, mintha a kormányszóvivő beismerte volna, hogy a kormány nem csak korrupt, de béna is.

Egyébként Kovács többi szövege is hasonlóan cinikus volt. Ő is elmondta a hivatalos szöveget, miszerint a kormányzat nem befolyásolhatja az MNB működését.

Arra, hogy közpénzt költöttek el az alapítványok, azt mondta: „Ez a pénz, ez megvan, tehát nem veszett el pénz. Milyen pénz veszett el? Mondja már meg! Az az alapítványi alaptőke, amivel létrehozták az alapítványokat, az gyarapodott.”

Szerinte politikai cirkusz zajlik az MNB mögül, és szerinte hogy törvénytelenség történt-e, azt majd az erre hivatott szervek fogják eldönteni.

A kormányszóvivő szerint az ingatlanhasznosítás forrást teremt olyan tehetségek vagy szervezetek támogatására, amelyekre eddig nem volt. 700 döntésről van szó, összesen 3 milliárd forint értékben – mondta Kovács, aki szerint ha ezek között van olyan, ami egyeseknek nem tetszhet, de összességében az egész társadalom számára előnyös döntések születtek.

A kritikákat a rosszindulat szüli, és ha valaki úgy érzi, hogy nincs rendben félmilliárdot adni az unokatestvérnek, az tegye meg a feljelentést, és várja meg a bíróság döntését – mondta Kovács. (Nem sokkal korábban pont ellenzéki tüntetés volt a legfőbb ügyészség előtt.)

A Fidesznél egyébként örülnek, mert csak minden tizedik ember tudja, hogy mik azok az MNB-alapítványok, és a kormányközeli tanácsadók arra számítanak, hogy hamar lecsendesedik az MNB-botrány.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.