Elítélte a bíróság az orosz ellenzék vezetőjét, így jövőre nem indulhat Putyin ellen az elnökválasztáson

2017 február 8., szerda 10:35
75

Hűtlen kezelés miatt elítélték az orosz ellenzék egyik vezetőjét. Alekszej Navalnij Kirovban. Navalnij korábban a város kormányzójának tanácsadója volt. A politikus tavaly jelentette be, hogy 2018-ben indulni akar az elnökválasztáson. Korábban sokat írt az orosz állami vállalatok korrupciós ügyeiről, Putyin pártját pedig bűnözőnek és tolvajok pártjának nevezte. 2013-ben elindult a moszkvai polgármester-választáson, ahol a szavazatok negyedét szerezte meg.

Alekszej Navalnij a bíróságon - Fotó: AFP/Alexey Kudenko/Sputnik Fotó: Alekszej Kudenko / Szputnyik / AFP

Az ügyész öt év felfüggesztett börtönt kért rá. Ha végül a politikus csak felfüggesztett börtönt kap, akkor sem indulhat Putyin ellen a jövő évi elnökválasztáson. Navalnij szerint politikai érdekek húzódnak az ítélet mögött. Az ügyét most tárgyalták újra, mivel az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint 2013-ban nem volt szabályos a kihallgatása.

2013-ban azért ítélték el, mert a vád szerint a kirovi kormányzó tanácsadójaként ő vezette azt a csoportot, amelyik 16 millió rubelt sikkasztott el egy állami favágó cégtől. Navalnij szerint a mostani ítélet a korábbi másolata volt.  (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt