HALLELUJA: A roamingdíjak kinyírása után most az online tartalomszolgáltatások korlátozását is eltörli az EU

TECH
2017 február 08., 13:27
comments 99

Megállapodásra jutottak a főbb uniós intézmények a megvásárolt online tartalomszolgáltatások hordozhatóságáról, aminek következtében a várakozások szerint lehetővé válik, hogy az európai uniós polgárok az EU-n belül bárhol igénybe vehessék filmekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra vonatkozó előfizetéseiket - közölte szerdán az Európai Bizottság.

Az Európai Unió Tanácsa, az Európai Parlament és az Európai Bizottság között létrejött egyezség értelmében a fogyasztók az EU-n belül ugyanúgy hozzáférhetnének a megvásárolt online tartalomszolgáltatásokhoz, mint otthonukban.

A brüsszeli testület szerdai tájékoztatása szerint az új szabályok kötelezőek lesznek minden egyes fizetős online tartalomszolgáltatóra, például az Amazonra vagy a Netflixre nézve is. A térítésmentesen kínált szolgáltatások nyújtói önkéntes alapon szintén felkínálhatják regisztrált felhasználóiknak a tartalmak hordozhatóságát.

Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos üdvözölte az egyezséget, amely szerinte kézzelfogható előnyökkel jár az európai fogyasztók számára. 

„Akik az otthonukban előfizetéssel rendelkeznek, a jövőben Európán belül utazva is zavartalanul élvezhetik majd kedvenc sorozataikat, zenecsatornáikat, sportközvetítéseiket” 

Szakértők szerint az online tartalomszolgáltatásokhoz való, határokon átnyúló hozzáférés lehetősége még kiemeltebb jelentőséget nyer a roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörlésével.

A megállapodást a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek még hivatalosan is jóvá kell hagynia, amely várhatóan idén tavasszal történik meg. Ezt követően az új szabályok a jövő év elejétől minden tagállamban alkalmazandóvá válnak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.