Vádat emeltek az amerikaiak legnagyobb titkait ezrével ellopó Martin ellen

külföld
2017 február 09., 10:15
comments 33

Szerdán vádat emelt a szövetségi nagyesküdtszék Harold T. Martin, az amerikai titkosszolgálatoknak bedolgozó külsős ellen, aki az amerikai hatóságok vádjai szerint

évtizedek alatt több ezer oldalnyi szupertitkos dokumentumot halmozott fel marylandi otthonában és az autójában.

A nagyesküdtszék döntése alapján az 52 éves Martint 20 rendbeli nemzetvédelmi információ szándékos megszerzésével vádolják, amiért összesen akár 200 év börtönre is büntethetik.

Martint tavaly augusztusban tartóztatták le a marylandi Glen Burnie-ben, de ezt a tényt októberig titokban tartották. Nem véletlenül, korábban

még soha ennyi titkot nem loptak ki

az amerikai szupertitkosszolgálattól, az NSA-től, pedig onnan már Edward Snowden is elég sok adatot kilopott. Az a Snowden, aki ugyanannak a Booz Allen Hamilton nevű külsős nemzetbiztonsági szolgáltatónak dolgozott, mint Martin. A cég azóta állítása szerint átvizsgálta átvilágítási gyakorlatát, hogy kiderüljön, hogyan mehetett át azon minden intő jel ellenére.

"Martin a gyanú szerint megsértette azt a bizalmat, amit nemzetünk belé fektetett, amikor titkosított dokumentumokat és egyéb, nemzetvédelmi szempontból fontos anyagokat lopott el" - mondta Mary McCord, a nemzetbiztonságért felelős igazságügyiminiszter-helyettes.

Martin esetének legtisztázatlanabb része, hogy vajon csak megszerezte, vagy tovább is adta a titkos információkat. A vádiratban nem gyanúsítják az anyagok továbbadásával, bár elfogása időben nagyon egybeesett azzal, hogy a darkneten az NSA által korábban, a 2000-es évek végén, 2010-es évek elején használt hackerprogramok bukkantak fel. Védői tavaly október 20-i bírósági beadványukban hivatkoznak is rá, hogy "nincs bizonyíték arra, hogy [Martin] el akarta volna árulni a hazáját.

Martin 23 éven át dolgozott külsősként az amerikai nemzetbiztonságnak. Az NSA mellett a CIA, az amerikai hadsereg kiberparancsnoksága és a műholdas felderítést végző Nemzeti Felderítő Hivatal is foglalkoztatta. A legmagasabb szintű nemzetbiztonsági besorolása volt, gyakorlatilag bármilyen titokhoz hozzáférhetett.

És ha hozzáfért, el is kezdte gyűjtögetni ezeket az anyagokat. A házkutatáskor ezrével találtak kinyomtatott dokumentumokat a házában és a garázsban parkoló autójában. Ez alapján akár mániákus gyüjtögetőnek is tűnhetett.

A vádak szerint Martin augusztus 29-i letartóztatásáig aktívan gyűjtögette a titkos iratokat. Az egyik, amit a kiberparancsnokságtól szerzett, egy augusztus 17-én kiadott jelentés az amerikai katonaság képességeiről és azok hiányosságairól. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.