Az orosz kormányzatban arról beszélnek, visszaküldik Snowdent Amerikába, ajándékként Trumpnak

külföld
2017 február 11., 06:11
comments 169

Az NBC News szerint orosz állami tisztviselők körében felmerült, hogy most, hogy már nem Obama, hanem a nekik kedvesebb Donald Trump az amerikai elnök, kiadják az Egyesült Államoknak az Oroszországban élő Edward Snowdent. Snowden kiadását többször kérte az Egyesült Államok, náluk ugyanis körözik Snowdent, amiért rengeteg érzékeny adatot kiszivárogtatott a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA).

A Snowden-ügy komoly diplomáciai vitákat is szült, ekkor vált ugyanis nyilvánvalóvá, hogy az Egyesült Államok kormánya nemcsak saját állampolgárait hallgatja le, de a diplomáciai szövetségeseit is. Snowden több évnyi bujkálás után* Putyin Oroszországában kapott menedéket, és Moszkva nem is csinált titkot abból, hogy az USA egyik legfontosabb célpontját védelmezi.

Donald Trump a választási kampányában árulónak nevezte Snowdent, és arról beszélt, hogy a férfit ki kellene végezni.

Edward Snowden, az NSA egykori, kémkedéssel vádolt alvállakozója
photo_camera Edward Snowden, az NSA egykori, kémkedéssel vádolt munkatársa.

Az NBC News egy amerikai titkosszolgálati jelentést idéz, ami Oroszországból származó információk alapján jutott arra a következtetésre, hogy az orosz biztonsági szerveknél szó volt Snowden hazaküldéséről. Az azonban nem tiszta, hogy az ügy túljutott-e a vitafázison, vagy hogy mennyire gondolják komolyan ezt az oroszok.

Mikor Snowden 2013-ban menedéket kapott Oroszországban, egyre többen kezdtek találgatni arról, hogy a férfi igazából végig orosz ügynök volt, és az Egyesült Államok szempontjából nézve káros információkat is azért szivárogtatta ki, mert ártani akart. A mostani értesülésekre Snowden azzal reagált a Twitteren, hogy végre bebizonyosodott: sosem volt orosz kém, hiszen egyetlen ország sem adná ki a kémjeit ajándékba más államok vezetőinek. (The Verge)

link Forrás

*A poszt eredeti verziójában tévesen szerepelt a több évnyi bujkálás után fordulat, ugyanis valójában csak egy hónap telt el aközött, hogy Snowden elhagyta az Egyesült Államokat és hogy megérkezett Oroszországba. Érkezése után másfél hónappal pedig megkapta a menedékjogot is. A hibáért olvasóink elnézését kérjük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.