Donald Trump új muszlim beutazási tilalmat akar

külföld
2017 február 11., 07:18
comments 71

Donald Trump amerikai elnök új rendelet kiadását fontolgatja, miután egy fellebbviteli bíróság csütörtökön elutasította a beutazási rendelete végrehajtásának felfüggesztése ellen beadott kormányzati fellebbezést. 

Az elnök péntek délután azt mondta, hogy valószínűleg nem nyújt be fellebbezést a csütörtöki döntés után - amellyel a háromtagú bíróság helybenhagyta egy seattle-i szövetségi bíró határozatát a beutazást szigorító elnöki rendelet felfüggesztéséről -, hanem lehet, hogy átírja a rendelet egyes részeit, vagy akár teljesen új rendelet kiadására is sor kerülhet. 

Trump az elnöki különgépen fejtegette ezt az őt kísérő újságíróknak, miközben a floridai Palm Beachen lévő üdülőkomplexumába, Mar-a-Lagóba tartott Abe Sindzó japán kormányfővel. Azt mondta,

a rendelet új változatából valószínűleg kikerül majd a jogszerűen az Egyesült Államokban tartózkodókra és a zöldkártyával rendelkezőkre vonatkozó beutazási szigorítás.

Korábbi sajtóhírek szerint ez a kitétel az első rendeletbe Steve Bannon elnöki főtanácsadó erősködésére került bele.

Trump várhatóan a jövő hét elejéig megteszi a szükséges lépéseket, és szerinte a jogi vitából a kormány kerül ki győztesen.

„Megnyerjük ezt a csatát, a kellemetlen csak az, hogy eltart majd egy ideig (...), de sok megoldási lehetőségünk van.”

Trump mást nem nagyon mondott arról, hogy milyen lesz pontosan az új rendelet. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.