Egy kanadai nő azt állítja, hogy a vallásáról és Trumpról faggatták, majd nem engedték át az amerikai határon

külföld
2017 február 11., 17:40
comments 359

Fadwa Alaoui, egy Marokkóban született muszlim kanadai nő a múlt hétvégén a szokásos módon családostul át akart ugrani vásárolni a vermonti Burlingtonba.

Csakhogy állítása szerint most a határon félreállították, és négy órán át faggatták a vallási nézeteiről, meg hogy mi a véleménye Donald Trump amerikai elnökről, és még a mobiltelefonját is elkérték, aminek a PIN-kódját is meg akarták tudni. Azt is megkérdezték tőle, hogy ismert-e valakit a quebeci mecsetben történt mészárlás áldozatai közül.

Mint mondta, megalázónak érezte a helyzetet, úgy érezte, úgy bánnak vele, mintha nem is lenne kanadai. Az egész emlékeztetett a Donald Trump által bevezetett – és a héten szövetségi szinten elkaszált – hét, többségében muszlim lakosú ország állampolgárait érintő beutazási tilalom miatti ügyekre. (Trump egyébként valahogyan vissza akarja hozni a beutazási tilalmat.)

Egy Trump beutazási tilalma elleni tüntetés résztvevője (Fotó: Scott Barbour / Getty Images)
photo_camera Egy Trump beutazási tilalma elleni korábbi tüntetés résztvevője (Fotó: Scott Barbour / Getty Images)

Végül megtagadták neki, hogy belépjen az USA-ba, állítólag azt mondták, Amerika-ellenes videók voltak a telefonján, de Alaoui szerint azok csak napi imákról készült videók voltak.

A határőrség tagadja, hogy nem engedték volna be Alaouit a vallási hovatartozása miatt. John Odum montpelieri városi jegyző a hír hallatán dühében felajánlotta, hogy körbeviszi Vermontban a nőt, és meghívta egy ebédre is. Ha végül beengedik az USA-ba a nőt. (Vice, CBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.