L. Simon László: Az Alexandra válsága súlyos nemzeti ügy

Az Alexandra könyvesbolthálózat válsága nem csupán magánügy, hanem súlyos kultúrpolitikai kérdés, súlyos nemzeti ügy – mondta L. Simon László a Lakitelek Népfőiskolán, a Negyed évszázad a könyvkiadásban című konferencia megnyitóján.

L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára megtekinti az építkezést az újjáépülő Lovarda ünnepélyes alapkőletételén a budai Várban (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

L. Simon – aki Lánczi Tamás főszerkesztő kinevezéséig tagja volt a kormányközelbe vásárolt Figyelő szerkesztőbizottságának is – azt kérte a könyvszakma résztvevőitől, fogjanak össze, és a konferencia zárónyilatkozatának aláírásával fejezzék ki, hogy aggódnak a magyar könyvkiadás sokszínűségéért, a magyar könyves kultúra és irodalom jövőjéért, a kiadók megmentése ugyanis nem gazdasági, hanem kultúrpolitikai kérdés, ami az államnak jóval kisebb terhet jelentene, mint amekkora kár keletkezhet az Alexandra összeomlásával.

L. Simon László szerint törvénnyel kellene maximalizálni a könyvkereskedelemben megszabható árrést, hiszen számos termék kötött áras vagy jövedéki adóval terhelt, tehát ez nem példa nélküli a magyar és az európai gazdaságban, ahogy egy pénzügyi alap megteremtése sem, ami ilyen esetben a kiadókat kártalaníthatná. 

Azt is mondta, hogy az Alexandra-csoport megszűnése magával ránthat számos könyvkiadót, éppen olyanokat, amik a minőségi könyvkiadás gerincét adják, de nem tudnak akkora árbevételt termelni, hogy egy ilyen válságot túlélhessenek, tehát a magyar könyvszakma többsége nehéz helyzetbe kerülhet, ami a könyvkínálat szűkülését is eredményezheti.

Az Alexandra-hálózat megszűnésével könyvesboltjai a másik két nagy könyvcsoport kezébe kerülnek, de a magyar könyvkiadásnak és a magyar irodalmi életnek az az érdeke, hogy a magyar könyvkereskedelem a jövőben is legalább hárompólusú legyen – mondta L. Simon, aki szerint a politikának és a kormánynak most a könyvkiadók mellé, nem a bedőlő könyvkereskedők mellé kell állnia, mert a magyar szellemi élet pluralizmusa is ezt kívánja meg.

Erre szerinte az egyik lehetőség, hogy az állam követelésvásárlóként megjelenik ezen a piacon, és így a felszámolásnál szerepet tud vállalni. Ehhez stratégiailag kiemelt vállalatnak kellene nyilvánítani azokat a cégeket, amiket a bedőlés fenyeget, mert ez az egyetlen lehetőség arra, hogy az állam irányítsa a felszámolás folyamatát. (MTI)