Hivatalosnak álcázott álinterjúval próbálták lejáratni a pápát

külföld
2017 február 12., 10:25
comments 84
Ferenc pápát bíráló plakát Róma központjában, 2017. február 6-án. A plakátokat a gyanú szerint Ferenc ókonzervatív bírálói helyezhették ki. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
photo_camera Ferenc pápát bíráló plakát Róma központjában, 2017. február 6-án. A plakátokat a gyanú szerint Ferenc ókonzervatív bírálói helyezhették ki. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

Bár a névtelenül szivárogtató vatikáni források próbálták humorosra venni, az egyházon belüli egyre komolyabb ellentétekre utalhat, hogy a héten ismeretlenek több érseknek és püspöknek is elküldték a Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano

meghamisított címlapját,

rajta egy, a pápával készített álinterjúval. (A címlap az NBC birtokába jutott, oldalukon megtekinthető.)

"Válaszolt!" - volt az interjú címe, utalsáként arra, hogy Ferenc pápa ezidáig nem válaszolt négy konzervatív püspök neki címzett nyílt levelére, amelyben a püspökök azt kérdezték, hogy az újraházasodottak áldozhatnak-e.

Az álinterjúban a pápa igennel és nemmel felel a kérdésre, amivel a szerző arra utalhatott, hogy a pápa nem lát tisztán ebben a kérdésben.

A négy püspök tavaly előbb magánlevélben kért útmutatást a pápától ezekben az erkölcsi kérdésekben, de miután nem kaptak választ, szokatlan módon nyilvánosságra hozták levelüket.

A héten amúgy nem ez volt az első konzervatív támadás a pápa ellen. A Vatikán falain jelentek meg plakátok, amelyeken a szuverén Máltai Lovagrend és a Ferences rend vezetőjének leváltása, papok eltávolítása miatt is támadták. A jezsuita Cicilta Cattolica lap főszerkesztője, Antonio Spadaro szerint az nem új, hogy pletykákkal és álhírekkel támadják a pápát. "VI. Pált, II. János Pált és XVI. Benedeket is igaztalanul támadták" - mondja. Ami új, az a módszer. Egyben jelzi, hogy "a pápának vannak ellenségei, vallási-erkölcsi vezetői szerepe pedig felzaklat egyeseket".

A Vatikán mindenesetre igyekezett enyhíteni a feszültséget. Egy neve elhallgatását kérő vatikáni forrás szerint az álújság ártatlan volt. "Nem volt ízléstelen. Igazából egész vicces volt. Nem aggódunk" - mondta.

A poszterek miatt a római rendőrség nyomozást is indított, bekérték a térfigyelő kamerák felvételeit is. Azt nem tudni, hogy az álinterjút vizsgálják-e. (Via NBC News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.