A Mészáros-birodalom cége rendezte az Orbán-rokonok tartozását

POLITIKA
2017 február 14., 13:39

Tavaly ősszel írtuk meg, hogy egy Cider Alma nevű cégnek 3,2 milliárdos tartozása van a Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház felé. Az MNKH követeséét biztosító zálogtárgyak között – a Cider Almához kötődő cégek mellett – szerepel

ötmillió darab 425 ml-es vákuumzárású csemegekukorica konzerv és egymillió-ötszázezer darab 720 ml-es magozott meggykonzerv is.

A Cider Alma tartozása rég lejárt, de 2016 szeptemberéig csak 280 milliót törlesztettek, és azt ígérték, novemberre mindent visszafizetnek.

A Cider Alma által összefogott cégcsoport pedig több szálon is Orbán Viktor rokonaihoz kötődik. A cégcsoportban több pozíciója is van a miniszterelnök sógorának, a Cider Alma egyik leányvállalatát pedig Orbán unokaöccse vezeti. (Közben a Cider Alma vezetője egy másik cégben üzlettársa Mészáros Lőrinc mindenesének, Csík Zoltánnak.)

A Hír TV közérdekű adatigényléssel fordult az MNKH-hoz, hogy megtudják, rendeződött-e az Orbán-rokonok tartozása, és ha igen, hogyan.

Az MNKH válaszából kiderült, hogy

a Mészáros Lőrinchez kapcsolható Hórusz Faktorház fizette ki a tartozást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.