Egyre feszültebb a viszony Trump és az amerikai kémek között

külföld
2017 február 15., 17:31
comments 81

Ahogy várható volt, Donald Trump hevesen reagált azokra a cikkekre, melyek szerint kampányából legalább hárman kapcsolatot tartottak orosz titkos ügynökökkel még a választások előtt. 

link Forrás

Az amerikai elnök azzal vádolta meg az NSA-t és az FBI-t, hogy illegálisan adtak ki információkat a sajtónak. Az biztos, hogy ez a történet csak tovább fogja növelni a feszültséget a Fehér Ház és az amerikai hírszerző ügynökségek között. A hétvégén mi is írtunk arról, hogy a hírszerzési témák egyik legismertebb szakértője, John R. Schindler szerint a kémügynökségek egyszerűen elkezdtek visszatartani információkat az amerikai elnöktől. 

link Forrás

Kedden pedig lemondott Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn, akiről nemrég derült ki, hogy a kampány során beszélt a szankciókról az orosz nagykövettel, majd ezt letagadta az alelnök előtt. 

Amellett, hogy az amerikai sajtó nagyrésze borzasztóan kiakadt a Trump-stáb inkompetenciáján és a felbukkanó kétes alakokon, azért a mostani fejleményeket sem ünneplik egyhangúlag. Eli Lake például arról ír a Bloombergen, hogy Trumpnak bizonyos értelemben igaza van, a rendőrállamok tempója az, hogy a titkosszolgálatok az általuk begyűjtött, lehallgatott beszélgetések tartalmát kiszivárogtatják, ezzel tönkretéve politikai ellenfeleiknek a megítélését. És egyelőre elég keveset tudni arról, hogy a Trump-stábtagok valóban követtek-e el törvénytelenséget a kampány során. 

Azt lehet tudni, hogy három kampánybeli szereplő, Carter Page, Paul Manafort és Roger Stone orosz kötődését vizsgálja jelenleg az FBI, ez annak a tágabb vizsgálatnak a része, amit a demokraták elleni hackelés miatt indítottak. Egyelőre ennél több konkrétumot nem tudni, viszont rengeteg a megválaszolatlan kérdés, például azzal kapcsolatban is, hogy Flynn tényleg követett-e el bármi illegálisat.  (via BBC, Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.