Kukássztrájk lesz Budapesten

Budapest
2017 február 15., 11:46
comments 58

Ilyen az, amikor a kormányzati kommunikáción fellelkesült munkavállalók találkoznak a valósággal. 

A hulladékszállításban dolgozókat képviselő szakszervezet 30 százalékos béremelést kér a Fővárosi Közterület-fenntartótól, az önkormányzati cég viszont csak 4 százalékot adna. (Az állami kézben lévő MÁV-nál megadják a 30 százalékot.) 

Ezért az FKF-nél működő legnagyobb szakszervezet, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 sztrájkot hirdetett február 20-án hétfőn üzemkezdettől délután hatig. Miután az FKF 2800 dolgozójából 2100 tagja a szakszervezetnek, ez lebénítja majd a szemétszállítást, bár elégséges szolgáltatást nyújtaniuk kell majd a sztrájkolóknak. 

Ha a február 20-ára hirdetett sztrájk nem vezet eredményre, február 27-étől már határozatlan idejű munkabeszüntetést terveznek. A bértárgyalások egyébként 2015 zajlanak, kevés eredménnyel, ebből lett elegük a szakszervezetnél.

A szakszervezet vezetőjét, Király Andrást - három kollégájával együtt - januárban elbocsátották az FKF-től, éppen azután, hogy számon kérték a munkahelyén, hogy miért nyilatkozott a Hír TV-nek. 

A hivatalos indoklás szerint azért küldték el, mert munkaszerződésük jogszabályba ütközik. Király amúgy

húsz éve dolgozott a cégnél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.