Meghalt Oddball, az abruzzói juhászkutya, aki megmentett egy egész pingvinkolóniát, és még egy filmet is ihletett

külföld
2017 február 15., 06:03
comments 33

15 éves korában meghalt Oddball, a világ talán leghíresebb abruzzói juhászkutyája. Oddball azért lett híres, mert ő volt az első kutya, akit egy ausztrál sziget pingvinjeinek védelmére használtak.

A szigetet Middle Islandnek hívják, és Victoria államban van egy kis, tengerparti várossal, Warrnamboollal szemben. A szigeten rengeteg kisméretű pingvin élt, de a 90-es években elszaporodtak a rókák is. A rókák annyi pingvint megöltek, hogy 2006-ra összesen 4 pingvin maradt a szigeten. Egy helyi farmer ekkor felvetette, hogy ha már a környéken mindenki kutyákkal védi az állatait a rókáktól, akkor talán a pingvinek védelmére is ki lehetne képezni kutyákat.

Oddball vigyázott a csirkékre a farmer földjén, és ő volt az a kutya, aki bebizonyította, hogy az abruzzói juhászok a pingvineket is képesek eredményesen védeni.

Bár Oddball csak két hetet dolgozott a szigeten, a történetéről készült 2015-ös film nemzetközi szinten is ismertté tette. Miután Oddball a pingvinekkel bizonyított, visszatért a gazdájához, és tovább vigyázott a csirkékre.

link Forrás

Oddball sikere óta két másik abruzzói juhász, Eudy és Tula védik a pingvineket olyan hatékonyan, hogy tavaly már 150-re duzzadt a sziget pingvinjeinek létszáma. Eudyt és Tulát már kifejezetten erre a feladatra képezték ki, hiszen Oddball bebizonyította, hogy a fajta eredményesen tudja ellátni ezt a feladatot. De ez a két kutya is már 10 éves, a sziget vadőrei pedig lassan nyugdíjba küldenék őket.

photo_camera Eudy és Tula

Jelenleg éppen adományokat gyűjtenek egy újabb pár abruzzói juhász pingvinvédelmi kiképzésére. (Guardian, Standard)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.