Rengeteg földet húztak be Somogyban az izsáki polgármester fiai - áll az Ángyán-jelentésben

gazdaság
2017 február 15., 09:55
comments 135

„Összességében a megyei földárverési adatok azt az állami földbérleti pályázatoknál tapasztaltakkal teljes mértékben megegyező tendenciát mutatják, hogy egy szűk, kedvezményezett kör darabszámra kevesebb, ám európai, családi gazdasági léptékkel mérve nagy területeket – általában előbb bérlet, majd tulajdon formájában – szerez meg magának, míg viszonylag sokan darabszámra sok, ám igen kicsi, dirib-darab földhöz jutnak.”

Ez a végkövetkeztetése Ángyán József legfrissebb földügyi helyzetképének, amiben a Somogy megyei állami földek sorsát elemzi.

A jelentésből kiderül az is, hogy majdnem minden tizedik hektár elárverezett állami földterületet külföldi vagy külföldi származású kettős állampolgár nagybirtokosok (belgák, németek, olaszok, osztrákok) szereztek meg. Ez annak ellenére van így, hogy a kormány az egész földtörvény-hisztit azért kezdte, hogy nehezítse a külföldiek földvásárlásait.

Ángyán megtalálta Somogy megye legnagyobb birtokosait is:

  • egy nagy agrárcégekből álló belga családi holding,
  • az olasz milliárdos divatcézár, Carlo Benetton magyarországi olasz intézői, akik egy 6000 hektáros birtokot irányítanak,
  • a magyar államtól még a rendszerváltást követően a dél-balatoni Nagyberekből 8 ezer hektárt 99 évre, hektáronként 10 forintért bérbe kapó német Braun bankárcsoport cégének német vezetője,
  • és Mondok József, Izsák fideszes polgármesterének két fia.

Mondokék cége lett a Somogy megyei Karád téesze is, ami ma Karádi Mezőgazdasági Zrt. néven fut. Mondok két gyereke Karádon és a szomszédos Andocson nyert két-két birtoktestet, összesen 177 hektárt, 158 millió forintért.

Mondok József, Izsák polgármestere.
photo_camera Mondok József Izsákon az önkormányzat által biztosított autója mellett (Fotó: Botos Tamás)

Mondok József arról híresült el, hogy Izsákon épített EU-s támogatásból egy vadászházat, aztán beköltözött. Aztán az egyik cége Karádon is kapott EU-támogatást egy panzió építésére, de azt a szállást sem ismerik a helyiek, sőt, azt pletykálják, hogy Mondok fia lakik ott. (Magyar Narancs)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.