Az izsáki polgármester egy másik faluba még több EU-s pénzből építtetett olyan vadászpanziót, amit nem nagyon hirdetnek

POLITIKA
2017 január 27., 07:35
comments 203

Szerdán megírtuk, hogy Mondok József egyik cége, a Mondok Kft. 2014-ben EU-s forrásra pályázott a Darányi Ignác Terv egyik pályázatán, és nyert is 35 millió forintot egy vadászház építésére. Mondok, izsáki polgármesterként még tagja is volt a helyi pályázati tervezést irányító Dunamellék LEADER-egyesület bírálóbizottságának. Csakhogy bár a vadászpanziót nyilvántartásba vették az izsáki önkormányzat honlapján szálláshelyként, de Mondokék nem nagyon hirdették azt. Sőt, az N1 Tv-nek két hete elismerte, hogy gyakorlatilag ott lakik:

link Forrás

Az Index most arról ír, hogy nem az izsáki ház az egyetlen, Karádon van egy hasonlóan gyanús épület, ami még több EU-s támogatást kapott. A lap szerint Mondoknak a fiával együtt vitt cége, az Agro-Wild építtette csaknem 50 milliós EU-s pénzből. A projekt „Dél-balatoni Leader Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. Úmvp III. tengelyes pályázatának nyertesei” között volt, a pályázatban abban a ciklusban ez volt a legnagyobb megítélt összeg (10. oldal), és sikertörténetként hivatkoznak rá. A „panziót” regisztrálták is ezen a honlapon, de az Index több gyanús dolgot is felfedezett:

  • Nincs kitáblázva, a megkérdezett helyiek sem ismerik szálláshelyként, az Index újságíróját még fénykép alapján is egy másik vadászházba küldték.
  • A karádi háznak nincs oldala, máshol sem ismerik szállásként a komoly netes jelenlétet mutató konkurenciával szemben.
  • Mondok József nagygazdálkodó Karádon, és a cége, a Karádi Mezőgazdasági Zrt. ugyanoda van bejegyezve, mint az Agro-Wild, és az irodaépület pár méterre van a vendégháztól, ugyanazon a telken.
Mondok és a hivatali autója az izsáki városházánál (Fotó: Botos Tamás)
photo_camera Mondok és a hivatali autója az izsáki városházánál (Fotó: Botos Tamás)

A ház ajtaján most egy A4-es lap azt hirdeti, hogy a vendégház áprilisig felújítás(!) miatt zárva – írja az Index. Ezután még furcsább fordulat jött: beléptek a Zrt. irodaépületébe, és amíg vártak, az egyik szobából telefonbeszélgetés szűrődött ki: „Azt mondjam, hogy ez egy másik cég? Hogy nem tudok semmit? Hogy hozzád nem adhatok telefonszámot?” Ezután egy nő lépett ki, és közölte: sajnos nem tud segíteni, nem tud semmit a vadászházról, mert az másik cég ügye, és telefonszámot sem tud adni a tulajdonoshoz. De állítása szerint tényleg egy szálláshely, és most csőtörés miatt újítják fel. Az Index sem Mondok Józseffel, sem a Karádon élő fiával nem tudott beszélni.

Fotó: Botos Tamás
photo_camera Egy hétköznap reggel az izsáki vadászház udvarán parkol az a fekete Nissan Navara terepjáró, amit az izsáki önkormányzat biztosít a polgármesternek, és amivel Mondok reggel dolgozni ment a városházára a vadászháztól. (Fotó: Botos Tamás)

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára korábban közölte, hogy vizsgálatot indítanak Mondok cége ellen, mivel felmerült, hogy kár érte az Államkincstárt. Mondjuk Mondoknak a jelek szerint nem sok mindentől kell tartania, Csepreghy ugyanis csak annyit mondott:

„A vizsgálat során visszamenőleg megvizsgálják a pályázati pénzt elnyerő Mondok Kft. könyvelését, hogy megtudják, működött-e valaha vadászpanzióként a ház, aminek építésére felvették a támogatást. Ha kiderül, hogy nem, akkor vissza kell fizetni az EU-s pénzt.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.