Jövőre jöhet a V4 Tv

külföld
2017 február 16., 07:16
comments 117

2018-ban elkezdi a működését a visegrádi csoport közös angol nyelvű hírtelevíziója – jelentette be a visegrádi csoport fennállásának 26. évfordulója alkalmából sugárzott egyik műsorban Marcin Stefaniak, a lengyel közszolgálati televíziónak a közös projektért felelős megbízottja.

Fotó: fortepan.hu
photo_camera Fotó: fortepan.hu

Mint mondta, a visegrádi csoport (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) tévéjének projektjét Jacek Kurski, a lengyel közszolgálati televízió vezérigazgatója tavaly szeptemberben a dél-lengyelországi Krynicában szervezett kormányfői találkozón ismertette, és a projekt meghirdetését Krynicában „rendkívül lelkesen” fogadta Magyarország.

Orbán Viktor miniszterelnök akkor azt mondta, hogy már 10-15 évvel ezelőtt szükség lett volna hasonló kezdeményezésre, és akkor a „posztkommunista médiavilágból hamarabb kikeveredhettünk volna” – emlékeztetett Stefaniak, aki a magyar kormányfőnek azt a mondatát idézte szabadon, miszerint ha megadnak egy számlaszámot, másnap „a magyar állami televízió küldheti az őt illető részesedést”.

„Épp ennek alapján döntöttünk úgy, hogy a csatornát minél hamarabb meg kell alapítani”

– mondta Stefaniak, aki a tervezett, 2018-as indulásról azt mondta: „Sok komoly, nagyon professzionális partnerünk van, ezért arra számítunk, hogy ezt az időpontot betartjuk.”

Mint mondta, a napi 24 órán keresztül sugárzó tévé angol nyelvű lesz, ami „egyetemes befogadást” tesz lehetővé. A hírfolyamon és a publicisztikán kívül a programnak „társadalmi küldetése” is lesz, amit a V4-ek kultúráját, történelmét és művészetét bemutató, valamint az országcsoport gazdaságát és innovációképességét népszerűsítő műsorok töltik be.

A projektet a tagországok állami költségvetéseiből fedezik – mondta Stefaniak, aki szeirnt a piacon már meglévő konkurenciához hasonlóan járnak el. „Az ilyen csatornákat kormánypénzből kell fenntartani, máskülönben elveszítik létjogosultságukat” – mondta. Szerinte arról kell tájékoztatni, ami lényeges, ami az adott országoknak államérdeke.

A visegrádi televízió projektjéről a krynicai csúcstalálkozó után Jacek Kurski is tárgyalt Budapesten Vaszily Miklóssal, az MTVA vezérigazgatójával. Vaszily akkor azt mondta: a magyar közmédia támogatja a lengyel felvetést, de annak kapcsán számos jogi és pénzügyi részletet még tisztázni kell.

A lengyel tévé elnöke a magyar közmédiának adott interjújában novemberben arról beszélt: a csatorna 2 éven belül létrejöhet, a projekt fő pillérei a magyarok és a lengyelek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.