Evangélikus lelkésznő forgatná fel Kocsis Máté önkormányzatát

politika
2017 február 20., 11:03

Április 23-án időközi választás lesz Józsefváros 6. választókerületében, mert a körzet Fidesz-KDNP-s képviselője, Balogh István Szilveszter januárban lemondott posztjáról. Egyelőre nem tolonganak a pártok, hogy a felszabaduló képviselőhelyért versenybe szálljanak, a KDNP-s alpolgármester, Sántha Péterné mellett két civil jelölt jelentkezett eddig a pozícióra. 

Egyikük Dopeman, akinek jelöltségéről már mi is beszámoltunk. A másik jelölt Bolba Márta evangélikus lelkész, aki hétfő délelőtt jelentette be, hogy indul a választáson.

Bolba a Magdolna-negyedben él, egy kerületi evangélikus gyülekezetet vezet. Az elmúlt években többször is szerepelt a sajtóban, mivel a hajléktalanok kérdésben és a menekültek megsegítésének kérdésében is jóval határozottabb véleményt fogalmazott meg, mint amit a legtöbb egyházi szereplőtől megszokhattunk itthon. 

Bolba Márta febuár 20-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elindul a józsefvárosi időközi választáson
photo_camera Bolba Márta a hétfői sajtótájékoztatón

Hétfői sajtótájékoztatóján Bolba arról beszélt, hogy bár gyülekezetében számos civil feladatot is ellátnak, valamint sok civil szervezettel is régóta tartja a kapcsolatot, volt, hogy azzal az elutasítással találkozott, hogy őket, civileket nem választotta meg senki, ezért nincs felhatalmazásuk beleszólni a helyi ügyekbe. Ezért döntött úgy, hogy megpróbál bejutni a képviselő-testületbe. Megválasztásával azt szeretné elérni, hogy a helyben lakó emberek felelősséget vállalhassanak a helyben történő ügyekért. 

A sajtótájékoztatót a Mátyás téri park ajtajára kitett "Labdázni tilos" tábla mellett tartották, ami nem véletlen választás volt: Bolba programjának központi eleme, hogy a Kocsis Máté vezette önkormányzatra eddig jellemző fegyelmező-büntető politika helyett szociális kompetenciával oldják meg a kerületben élők problémáit. 

A programjának másik kiemelt része a lakhatás biztonságának biztosítása: Bolba arról is beszélt, hogy az önkormányzati adatok alapján még az sem világos, hogy a kerület vezetése egyáltalán tisztában van-e azzal, hány bérlakás áll jelenleg is üresen. Ehhez képest a kerületben lakhatási válság van, sok a szegény ember él a környéken, akik mindennapi megélhetési gondokkal küzdenek. Ráadásul Józsefvárosban is egymást érik a kilakoltatások, melyeket sokszor a gyerekek intézményi elhelyezése követ, ami sokkal többe kerül az államnak, mintha a családok helyzetén segítenének. 

Bolba független jelöltként indul, helyi civilek segítik a kampányát, de a programját elküldték az ellenzéki pártoknak, hogy ha vállalnak bizonyos garanciákat, akkor beállhatnak a lelkésznő mögé. Jelenleg annyit lehet tudni, hogy az MSZP nem fog jelöltet indítani a kerületben, ezt még Dopeman jelöltsége után erősítették meg, amikor Nyakó István arról beszélt az Origónak, hogy azzal kapcsolatban, hogy támogatnák-e a rappert, még nem született döntés, találgatásokba pedig nem bocsátkozna.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.