Fazekas Sándor elrendelte több mint 100, Magyarországon és külföldön is kapható termék átfogó, összehasonlító vizsgálatát

gazdaság
2017 február 20., 12:20
comments 240

A földművelésügyi miniszter elrendelte a hazai és a külföldi kiskereskedelemben kapható azonos termékek újabb átfogó vizsgálatát – közölte Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Mint mondta, az élelmiszer-ágazat szinte valamennyi termékkörét érintő ellenőrzéskor mintegy 100 termék összetevőire vonatkozó összehasonlító vizsgálatot, valamint érzékszervi analízist végez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Ezen kívül a feltüntetett összetevők közötti különbségeket, és az ebből adódó esetleges minőségi eltéréseket keresik a hatóság szakemberei. A munka már elkezdődött, a vizsgálat első eredményei várhatóan március közepére lesznek nyilvánosak – mondta Zsigó Róbert.

A magyar emberek teljes joggal várják el a multinacionális cégektől, hogy ugyanolyan minőségű termékeket vehessenek tőlük, mint például az osztrák vásárlók – mondta az államtitkár, miután a múlt héten újra nyilvánosságra került a Nébih korábbi, 2014 végén végzett vizsgálata.

Zsigó szerint ez elsősorban nem jogi, hanem erkölcsi kérdés: a magyar emberek nem magyarázkodást, hanem korrekt, tisztességes, egyenlő elbánást várnak, nem kérnek ezen a területen sem a kettős mércéből.

Elmondta, hogy már 2015-ben jelezték ezt a problémát, és Magyarország a V4 országok 2016 áprilisi találkozóján is támogatta a közös fellépést az ügyben. Az élelmiszer-minőség kettős mércéjéről tavaly májusban tárgyalt az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa, ahol szintén szorgalmazták az ügy megoldását.
Az érintett országok egyetértettek abban, hogy uniós szinten kell kezelni a problémát, de amíg ez nem történik meg, mindenképpen erősíteni kell a vásárlói tudatosságot.

Az államtitkár elmondta azt is: a földművelésügyi tárca néhány hónapja dolgozik az élelmiszerek minőségének javításával és a vásárlói tudatosság fejlesztésével foglalkozó anyagon, az előterjesztés várhatóan hamarosan a kormány elé kerülhet.

A Nébih vizsgálatával kapcsolatban a-cégek óvatosan válaszoltak. A Nestlé szerint egyébként annyira nincs különbség az osztrák és a magyar kakaópor között, hogy innen látják el Ausztriát is(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.