2200 milliárd forint uniós pénzt akar kiszórni idén a kormány

POLITIKA
2017 február 21., 5:25
comments 116

Az idén két nagy feladat áll az ország előtt az uniós források felhasználása területén, el kell végezni az előző fejlesztési időszak pénzügyi zárását, és lépéseket kell tenni az új lehetőségek felhasználása érdekében - mondta Lázár János hétfőn a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában.

A miniszter azt ígérte, a 2014-2020-as időszak keretére 2017. március 31-éig minden uniós pályázatot kiírnak. Mivel szerinte a döntési mechanizmusok átláthatóbbak lettek, így a tervek szerint 2017. december 31-éig a meghirdetett forrásokat szerződésekkel lekötik.

Lázár úgy számol, hogy ebben az évben minimum 2200 milliárd forint uniós forrást fizetnek ki, de ez akár a 2700-2800 milliárd forintot is elérheti.

Ugyanakkor elismerte, hogy az előző fejlesztési időszak pénzügyi lezárásával kapcsolatban még jó néhány vitás ügy van az Európai Bizottsággal, elsősorban elszámolási kérdések.

Bejelentette, hogy megbízták a KPMG-t, hogy dolgozza fel a 2007-2013-as időszak tanulságait, így a rendelkezésre álló források hasznosulását. Példaként említette a miniszter, hogy ebben az időszakban 3800 milliárd forint került a mezőgazdaságba földalapú támogatás és vidékfejlesztési támogatás révén, ami végül alapvetően jövedelempótló funkciót töltött be fejlesztés helyett. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt