A német szélsőjobb vezetője Putyin tanácsadójával tárgyalt Moszkvában az együttműködés további lehetőségeiről

külföld
2017 február 21., 11:37
comments 163

A szélsőjobboldali Alternatív Németországért (AfD) társelnöke, Frauke Petry a hétvégén Moszkvába utazott, hogy magas rangú orosz politikusokkal tárgyaljon. Frauke Petry, az AfD társelnöke - Fotó: AFP/Sebastian Kahnert/dpa-Zentralbild

Az erről kiadott, hétfői közleményében a populista politikus azt írta, a német-orosz regionális együttműködésről tárgyalt, de részleteket nem árult el. Többek között találkozott Putyin tanácsadójával, Vjacseszlav Vologyinnal is. Vologyin korábban Putyin kabinetvezetője volt, és őt tartják az egyik legbefolyásosabb orosz hivatalnoknak. Ő mutatja az irányt a parlament munkájában és a választások lezavarásáért is ő felel.

Vjacseszlav Vologyin - Fotó: AFP/Sergey Guneev/Sputnik

A hétvégi találkozóról az orosz Duma is kiadott egy közlemény, miszerint a pártok és a regionális parlamentek közötti együttműködésről volt szó, valamint szóba jött a ifjúsági szervezeteik közötti együttműködés szorosabbra fűzése is.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az AfD országos szinten 11 százalékon áll, amivel simán bejutnának a parlementbe. 

December közepén az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetése utazott Moszkvába, hogy együttműködési megállapodást írjon alá Vlagyimir Putyin pártjával, az Egységes Oroszországgal. Abban hivatalosan szintén a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről volt szó. 

A német titkosszolgálat arra számít, hogy az orosz kormány megpróbálja befolyásolni az őszi választásokat, és igyekszik megbontani az EU és Németország egységét. Erre a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) még nem talált közvetlen bizonyítékot. (Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.