Megtalálta a tökéletes helyettest az azeri diktátor, Aliyev a feleségét nevezte ki alelnöknek

POLITIKA
2017 február 21., 11:00
comments 49

Feleségét nevezte ki az ország első alelnökének Ilham Aliyev azerbajdzsáni köztársasági elnök - írja az MTI.

Ilham Alijev és felesége
photo_camera Aliyev és Aliyeva Fotó: AFP

Az azeri diktátor kedden írta alá az erről szóló rendeletet. Az azeri nemzetbiztonsági tanács keddi ülésén a kinevezését feleségének az ország társadalmi, politikai és kulturális életében régóta betöltött fontos szerepével indokolta. Mint mondta, Mehriban Aliyeva az ország vezető politikai erejének, az Új Azerbajdzsán Pártjának az alelnöke, 2005 óta a bakui parlament képviselője, és ebben a minőségben nagyon nagy munkát végzett. Képviselőként Aliyeva feladata a választók panaszainak kezelése volt. 

Aliyev kiemelte, hogy felesége volt a 2015-ben Bakuban rendezett I. Európa Játékok szervezőbizottságának vezetője. Ilham Aliyev összegzése szerint "Mehriban Aliyeva művelt, mind szakmailag és mind elméletileg képzett, becsületes ember".  

 A korábban nem létező első alelnöki és két másik alelnöki tisztséget egy tavaly őszi, alkotmánymódosításról tartott népszavazás eredményeképpen hozták létre. Ha az államfő nem képes teendőit ellátni, akkor hatásköreit az első alelnök veszi át. Aki a diktátor felesége lett.  

Mehriban Aliyeva 1964. augusztus 26-án született. Ő vezeti az apósáról, Heydar Aliyevről elnevezett alapítványt, az ország legnagyobb, nem kormányzati szervezetét. Emellett az UNESCO és az Iszlám Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezet jószolgálati nagykövete.

Tavaly az Azerbajdzsánba látogató Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó adta át a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést Aliyev azeri elnök feleségének, Mehriban Aliyevának a Baku melletti elnöki palotában.

A hivatalos látogatáson Azerbajdzsánban tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök a felesége, Lévai Anikó társaságában átadja a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést Ilham Aliyev azeri elnök feleségének, Mehriban Aliyeva asszonynak, a Heydar Aliyev Alapítvány elnökének a Baku melletti elnöki palotában 2016. március 6-án.
photo_camera   MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs  

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár tavaly írásbeli válaszban indokolta meg, Orbánék miért tüntették ki az azeri elnök feleségét:

„A kitüntetéssel a kormány azt a támogatást szeretné elismerni, amelyet a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának, Óvodáj ának, Általános Iskolájának rekonstrukciója és bővítése során nyújtott. Egy muzulmán alapítvány segített egy keresztény intézményt, ezzel két kultúra és vallás képvisel ői között jött létre egy szövetség. Különösen fontos ez egy olyan időszakban, ahol ma már másról sem beszélnek, mint a vallások közötti konfliktusról.”

Az ellenzéket üldöző,az emberi jogokat semmibe vevő, a sajtószabadságot megszüntető Ilham Aliyev az apjától vette át az ország irányítását 2003-ban, a dinasztiaépítés újabb eleme a felesége kinevezése. 

Amikor Aliyev 2014-ben Magyarországon járt, Orbán a találkozójukon azt mondta

A különbözőségek ellenére Azerbajdzsánban és Magyarországban közös, hogy mindkettő világos stratégia mentén irányított, vezetett, helyes irányba fordított ország.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.