Az ellenzék olimpiai népszavazást, Kocsis Máté egy beszólás megszavazását akarja

POLITIKA
2017 február 22., 08:26
comments 107

Szerdán délelőtt ül össze először a Fővárosi Közgyűlés azóta, hogy a Momentum Mozgalom több mint 260 ezer aláírást adott le azt követelve, hogy népszavazáson mondhassanak véleményt a budapestiek, hogy akarnak-e 2024-ben olimpiát rendezni.

Tarlós István főpolgármester még múlt pénteken azt mondta, hogy ha nagyon sokan írták alá az íveket, akkor lehet, hogy már most szerdán felveti, vonja vissza az egész olimpiai pályázatot Budapest. Később elterjedt a hír, hogy a kormány Tarlóssal akarja elvitetni a balhét, majd Tarlós jelezte, hogy ilyen nem történhet meg, és hogy egyeztet még a kormánnyal, Orbán Viktorral is beszélgetett már.

Szerdán két javaslatot nyújtanak be fővárosi képviselők. Az elsőt Kocsis Máté (Fidesz) jegyzi. Ez egy politikai nyilatkozat, amit meg akar szavaztatni a közgyűléssel. A nyilatkozat megállapítja, hogy 

  • a nemzeti egység az olimpia támogatására megbomlott,
  • erről azok az ellenzéki politikusok tehetnek, akik régen támogatták az ügyet, de politikai haszonszerzésből már nem támogatják,
  • a város vezetése tárgyaljon a kormánnyal és a MOB-bal a folytatás esélyeiről.

Ezzel szemben a Párbeszéd, az LMP, az MSZP és a DK képviselői azt akarják, hogy a közgyűlés már most döntsön a népszavazás kiírásáról, hiszen ennyi aláírás között biztosan lesz 138 ezer érvényes, és jobb minél előbb teljesíteni az emberek akaratát. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.