Az ellenzék olimpiai népszavazást, Kocsis Máté egy beszólás megszavazását akarja

2017 február 22., szerda 8:26
108

Szerdán délelőtt ül össze először a Fővárosi Közgyűlés azóta, hogy a Momentum Mozgalom több mint 260 ezer aláírást adott le azt követelve, hogy népszavazáson mondhassanak véleményt a budapestiek, hogy akarnak-e 2024-ben olimpiát rendezni.

Tarlós István főpolgármester még múlt pénteken azt mondta, hogy ha nagyon sokan írták alá az íveket, akkor lehet, hogy már most szerdán felveti, vonja vissza az egész olimpiai pályázatot Budapest. Később elterjedt a hír, hogy a kormány Tarlóssal akarja elvitetni a balhét, majd Tarlós jelezte, hogy ilyen nem történhet meg, és hogy egyeztet még a kormánnyal, Orbán Viktorral is beszélgetett már.

Szerdán két javaslatot nyújtanak be fővárosi képviselők. Az elsőt Kocsis Máté (Fidesz) jegyzi. Ez egy politikai nyilatkozat, amit meg akar szavaztatni a közgyűléssel. A nyilatkozat megállapítja, hogy 

  • a nemzeti egység az olimpia támogatására megbomlott,
  • erről azok az ellenzéki politikusok tehetnek, akik régen támogatták az ügyet, de politikai haszonszerzésből már nem támogatják,
  • a város vezetése tárgyaljon a kormánnyal és a MOB-bal a folytatás esélyeiről.

Ezzel szemben a Párbeszéd, az LMP, az MSZP és a DK képviselői azt akarják, hogy a közgyűlés már most döntsön a népszavazás kiírásáról, hiszen ennyi aláírás között biztosan lesz 138 ezer érvényes, és jobb minél előbb teljesíteni az emberek akaratát. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt