Az olimpiai pályázat visszavonásának igazi üzenete az, hogy a Fidesz már nem is hajlandó semmilyen demokratikus vitára

vélemény
2017 február 22., 20:53
comments 656

Talán nem kell hosszasan bizonygatni, hogy az olimpiáról szóló népszavazáshoz vezető aláírásgyűjtés sikere felkészületlenül érte a Fideszt. A Momentum Mozgalom pénteken 266 ezer aláírást adott le a Fővárosi Választási Irodánál, azaz a budapesti népszavazás elrendeléséhez szükséges aláírás-mennyiség dupláját. A Fidesz és a kormány politikusai és az olimpiarendezést pártoló erők azóta is össze-vissza nyilatkozgatnak.

Az egyik azt mondja, legyen népszavazás, a másik azt, hogy ne legyen, a harmadik országost akar, a negyedik nem tudja. Az utóbbi hét évben talán csak 2014 őszén, az amerikai kitiltási botrány idején zavarodott ennyire össze az egyébként általában monolit egységet képező kormánypárt.

Aztán most visszavonták az olimpiai pályázatot.

Tették ezt úgy, hogy még egy sajtótájékoztatót sem hívtak össze, még egy közleményt sem adtak ki, csak néhány mondatot szivárogtattak ki a baráti médiába, és az infóhoz sem Orbán Viktor sem Tarlós István nem adta a nevét. (Igaz, Tarlós pár perccel később megerősítette a visszalépést.)

Ha mást nem is kapott Magyarország a 2024-es olimpiai pályázattól, a visszavonáshoz vezető út annyit legalább megmutatott, hogy

a Fidesz és a magyar kormány már nem is hajlandó ténylegesen demokratikus keretek között lavírozni.

Az olimpiai népszavazás hét éve az első olyan ügy volt, amiben a kormány nem nyomhatta le az emberek torkán erőből, érdemi vita nélkül az akaratát. A Fidesz hét éve most kényszerült volna először érdemi vitára az álláspontja védelme érdekében. Nem olyan vitára, amilyet naponta látunk a parlamentben, amiben a fideszes vezetők pökhendi módon odavetnek néhány mondatot a megvásárolt és teszetosza ellenzéknek, de közben mindkét fél tudja, hogy a végén úgyis az lesz, amit a fideszes parlamenti többség akar.

Az olimpiáról érdemi társadalmi vita folyhatott volna, olyan, ahol a kormánypártnak és az olimpiapárti oldalnak valódi téttel, egyenrangú ellenfelekkel szemben kellett volna megvédenie az igazát. Itt tényleg, tényekkel alátámasztva el kellett volna magyarázni az embereknek, miért gondolják úgy, hogy Magyarországnak jó lenne az olimpia.

A végén pedig tényleg az emberek döntöttek volna. Nem előre lejátszott népszavazást rendeztünk volna egy irányított kérdéssel, csak hogy utána Orbán és a Fidesz hónapokig puffogtathassa az „emberek döntöttek” lózungot, hanem tényleg: az emberek egy nyílt sisakos vita után határozhatták volna el, melyik oldal érveit tartották meggyőzőbbnek.

Szóval hét éve most először állt volna először ilyen helyzet. A Fidesz hét éve most először kényszerült volna demokratikus vitára.

Megmutathatták volna, hogy emlékeznek még, hogyan kell demokratikus keretek között, az ellenféllel közel egyenlő esélyekkel politizálni.

De ehelyett inkább duzzogva visszavonták az olimpiai pályázatot.

Ebben a történetben nagyobb dolgot is elveszített ez az ország a 2024-es budapesti olimpiánál:

az érvelni és vitatkozni tudó kormányát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.