Amerikai bíróság: Az AR-15-ös gépkarabélyt nem védi az alkotmány

életmód
2017 február 23., 07:17
comments 194

Bár az USA alkotmányának 2. kiegészítése deklarálja az állampolgárok alapvető jogát a fegyvertartáshoz, egy amerikai fellebbviteli bíróság most ismét megerősítette: ez nem vonatkozik az olyan, hatékony emberölésre kifejlesztett, a hadseregben használt fegyverekre (assault weapons), mint az AR-15-ös vagy az M-16-os gépkarabélyok. Tehát hiába érvel a fegyverlobbi és annak élharcosa, az NRA az alkotmánnyal, azok az államok, amelyek tiltják az ilyen fegyverek tartását, jogosan járnak el, mondta ki a bíróság. 

Az AR-15-ös az utóbbi években a sorozatgyilkosok kedvenc lőfegyverévé vált, ezzel követték el a 2012-es coloradói (12 halott) és a newtoni mészárást is (20 halott). 

Azokban az amerikai államokban, ahol nem tiltja törvény az ilyen típusú fegyverek vásárlását, percek alatt, minden különösebb hercehurca nélkül be lehet szerezni egy AR-15-öst. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.