A francia ügyészség megindította az eljárást Francois Fillonnal szemben

Közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanúja miatt eljárást indít a francia ügyészség Francios Fillon jobboldali francia elnökjelölttel szemben, jelentette be a párizsi ügyészség, miután lezárták a nyomozást. Az ügyet egy független vizsgálóbíró viszi majd.

Ha lesz vádemelés, az ügy bírósági szakasza már a májusi elnökválasztás után folytatódhat csak – tehát ha a franciák megválasztják Fillont, akkor egy elég nagy jogi kockázatot emelnek az elnöki székbe.

Penelope Fillon és férje (AFP/Philipe Lopez)

Korábban azt ígérte Fillon, hogy ha vádat emelnek ellene, akkor visszalép, de azóta meggondolta magát.

Fillon botrányát a Le Canard enchainé nevű lap robbantotta ki, azt mutatták be, hogyan kreált Fillon saját feleségének egy valójában nem létező parlamenti állást, ami után vagy kétszázezer euró fizetést vett fel Penelopé Fillon. 

A francia elnökválasztás elég izgalmasan néz most ki. A fő kérdés most az, ki jut be a második fordulóba, hogy ott az első fordulót szinte biztosan megnyerő Marine Le Pennel kerüljön szembe. Eddig Francios Fillonnak és a balközép jelöltnek, Emmanuel Macronnak nagyjából ugyanannyi esélye volt erre, de az utóbbi időben mindkettejük kampánya botladozott – annyira, hogy egyre kevésbé biztos, hogy sikerülni fog nekik legyőzni Le Pent a második fordulóban. (Bloomberg)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.