Mégis kiengedték Dmitro Firtast az osztrákok

külföld
2017 február 24., 16:08
comments 67

A bécsi tartományi bíróság pénteken szabadlábra helyezte Dmitro Firtast, elutasítva ezzel az ukrán milliárdos őrizetbe vételéről szóló keddi ügyészségi döntést – írja az MTI és a Der Standard. Ezzel együtt Firtas továbbra sem hagyhatja el Ausztriát.

Az ukrán oligarchát kedden vették őrizetbe, miután másodfokon úgy ítélt az osztrák bíróság, hogy ki lehet adni Firtast az Egyesült Államoknak. A tárgyalás után azonban rögtön őrizetbe vették egy spanyol elfogatóparancsra. A spanyolok egy pénzmosási ügy, az amerikaiak pedig egy indiai titánüzlet körüli korrupciós ügy miatt szeretnék Firtas kiadatását. (2014. március 13-án egyébként őrizetbe is vették Bécsben, de egy hétre rá Putyin egyik szövetséges oligarchája kifizetett érte egy 125 millió eurós óvadékot. Azóta Firtas nem hagyhatja el Ausztriát.)

Firtas neve az utóbbi időben többször felmerült, mint az ember, akiben Putyin és Trump megtalálhatja a megoldást Ukrajna jövőjére.

Az ukrán további sorsáról az osztrák igazságügyi miniszter dönt Wolfgang Brandstetter egy újabb vizsgálat után. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.