Fej fej mellett Merkel és Schulz pártjai

Németországban hét hónap múlva jönnek a szövetségi választások, és perpillanat nagyon szoros az állás az élen: fej fej mellett szerepel az Angela Merkel vezette kereszténydemokrata CSU/CDU koalíció és a Martin Schulz vezette Szociáldemokrata Párt (SPD).

Merkel és Schulz a német parlamentben, 2017 februárjában (Gregor Fischer/dpa)

A Bild által megrendelt, szombaton nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint jelenleg mindkét oldal 32-32 százalékon áll. Az SPD-re még féléve se nagyon fogadott volna senki, a párt sokat veszített népszerűségéből az elmúlt években, de amióta Martin Schulz bejelentette, hogy otthagyja Brüsszelt és hazatér a német politikába, a szociáldemokraták meredeken megindultak fölfele. Arról, hogy Schulz miféle programmal tudta így megszólítani a választókat, pár nappal ezelőtt hosszabban is írtunk

A kutatásban harmadik helyen a szélsőjobboldali új párt, az AfD áll 9 százalékkal, majd a szélsőbalos Linke jön 8 százalékkal. A zöldek és a libertáriánus liberális párt 7-7 százalékon áll. 

Ha valaki szívesen foglalkozik ilyesmivel, a PollyTix oldalán rengeteg német közvélemény-kutatás eredményét lehet interaktív grafikán összevetni. Ugyan ide még a legújabb Bild eredménye nem került fel, de így is látni, mennyire szorosan méri mindenki a két oldalt. Igaz, az összesített eredmények alapján ott még a CDU/CSU koalíció vezet pár százalékkal. (via Reuters)