10 órán át fogva tartottak egy francia történészt, mert illegális bevándorlónak nézték Texasban

külföld
2017 február 26., 15:46
comments 179

Henry Rousso francia történész a második világháború egyik neves kutatója, akit rendszeresen meg szoktak hívni a texasi A&M egyetemre. Ezen a hétvégén is várták, hogy a Vichy-kormányról tartson előadást egy konferencián.

Azonban a houstoni repülőtéren elfogták, és 10 órán keresztül bezárva tartották, és már ki is néztek neki egy gépet, amivel vissza akarták toloncolni Párizsba.

A fogságból telefonált az egyetemre, ahonnan egy jogász segített neki kijutni. 

A repülőtéri idegenrendészek félreértettek valamit, az eljáró tiszt tapasztalatlansága miatt - indokolták elfogását.

Alighanem az okozhatott zavart, hogy Rousso ugyan 2 éves kora óta Franciaországban él, és francia állampolgár is, ám Egyiptomban született 1954-ben, vagyis egy muzulmán országban látta meg a napvilágot.

Amióta a Trump-kormány igyekszik szigorítani a bevándorlási szabályokon, szinte óránként érkeznek hírek hasonló túlkapásokról amerikai repterekről. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.