Féláron se érdekli a nézőket a magyar foci

foci
2017 február 26., 18:35
comments 147

Miközben olimpia-ügyben valósággal kettéhasadt az ország, az NB1-ben nem csak többség, egység jött létre a nézők visszacsalogatásáért: majdnem minden csapat beleállt, hogy a 21. fordulótól kezdve féláron lehessen megtekinteni a meccseket.

Nem csoda persze: az akciót a Nemzeti Sport indította el, és ez ma már majdhogynem olyan, mintha maga Miniszterelnök úr szólna a klubokhoz. Szürke és ínséges évek után ismét érdemes végre Sportot venni: Szöllősi főszerkesztő vasárnap például tűéles glosszában öklelte fel a Nolimpia mozgalom "orgyilkosait", de Fürjes Balázs "Megcsalt szerelem" című pufimellényes olimpiasiratója is erősen ajánlott olvasmány.

A ferencvárosi Hajnal Tamás és Emir Dilaver, valamint Pátkai Máté és Varga József, a Videoton játékosai (b-j) a labdarúgó OTP Bank Liga 21. fordulójában játszott Ferencváros - Videoton találkozón a fõvárosi Groupama Arénában 2017. február 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
photo_camera A ferencvárosi Hajnal Tamás és Emir Dilaver, valamint Pátkai Máté és Varga József, a Videoton játékosai (b-j) a labdarúgó OTP Bank Liga 21. fordulójában játszott Ferencváros - Videoton találkozón a fõvárosi Groupama Arénában 2017. február 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Honvéd, a Gyirmót, a Haladás, a Mezőkövesd, az MTK, a Paks, a Vasas, a Videoton és az Újpest is csatlakozott a félárú akcióhoz, és alighanem beleáll az ügybe Debrecen is. A kivétel pont a nemzet zöld-fehér ékszerdoboza, a Ferencváros, amely hiába lett alaposan kibélelve közpénzmilliárdokkal, "nincs döntési helyzetben, a jegyértékesítést egy külsős cég végzi."

A klubok mindig nagyobbat mondanak a valós nézőszámoknál, azt pedig külön szórakoztató követni, hogyan alkudoznak az újságírókkal a "hivatalos nézőszám" feltornászásáról. A Sopronban rendezett Haladás-Újpest meccsen az online közvetítés kezdetén még 1200-an voltak, de a végére sikerült 1800-ra kerekíteni a számot. Az újpesti stadionban játszott Vasas-Gyirmót rangadóra előbb 1500 nézőt írt az NSO, ebből a végére 2350 lett, de valaki érezhette, hogy megszaladt a ceruza, mert a nyomtatott lapszámba már egy konszolidált 1950-es darabszám került. 

Fogadjuk el a nyomtatott Sportot zsinórmértéknek, elvégre onnét tájékozódik a Miniszterelnök úr is: itt 16971 a vége, ez 2828-as átlag, ami persze csalóka, mivel minden második szurkoló az Üllői útra ment ki, de legalább újabb negatív rekord nem fenyegetett.

Ferencváros - Videoton, Groupama Aréna, 8725 néző
Diósgyőr - MTK, Mezőkövesd, 1646 néző
Haladás - Újpest, Sopron, 1831 néző
Honvéd - Debrecen, Kispest, 2019 néző
Vasas-Gyirmót, Szusza-stadion, 1950 néző
Paks - Mezőkövesd, Paks, 800 néző

A baj inkább az, hogy a pályán nem nagyon volt mit nézni, a nagy rangadónak beharangozott Fradi-Vidi rangadó (0-0) legizgalmasabb pillanata például az volt, amikor a Böde Dánielt váratlanul kispadra szorító osztrák Marco Djuricin majdnem ölre ment csapattársával, Kleinheisler Lászlóval egy rossz ütemű passz után. Doll mester meccs után mindenkit megnyugtatott, hogy azóta szent a béke. 

link Forrás

A Fradinál érthető a feszültség: csak negyedikek a zöldek, 8 pontra lemaradva a listavezető Honvédtól, és jövő héten az Újpest elleni derbi jön. Pedig a keret elég bika: bő 11 millió euróval a Vidi mellett ez a legértékesebb garnitúra az NB1-ben, Bundesliga-játékosokkal (Sternberg, Hüsing), válogatottak sorával (Kleini, Lovrencsics) erősítettek, mégis:

a Fradi a legutóbbi 7 bajnokijából csak egyet tudott megnyerni, a tökutolsó Gyirmótot verték otthon. 

Az olaszos Honvéd közben megállíthatatlanul zakatol előre. Marco Rossi edző, akiben a hithű kipestiek a magyar Simeonet látják, csapata most már egyértelműen bajnoki címre hajt. Legjobbjuk a mélynövésű, nigériai Patrick Ikenne-King, aki Kanté módjára szántotta fel a Bozsikot a Debrecen ellen, és nagy tavasza lehet a Kongóból hozott, Kanu-mozgású Kadima Kabangunak is.

Dark Kadima Kabangu Zoltán, a magyar Nwankwo Kanu. Fotó: Honvéd TV screenshot
photo_camera Dark Kadima Kabangu Zoltán, a magyar Nwankwo Kanu. Fotó: Honvéd TV screenshot
Kabangu tavaly január óta a Kispest játékosa, de előbb sérült volt, a """papírjai nem voltak rendben""", végül az terjedt el, hogy hát 
. Hónapokig a pálya közelében se látták szurkolók, nagybetűs afrikai villámkarriernek nézett ki a történet,
, de most hirtelen megrázta magát: csereként beszállva parádézott, majd adott
Eppel Mártonnak (1-0). Kabangu szíve szerint
használja, de a kispesti szurkolók köreiben csak 

Zolinak hívják. Kabangu Zolinak.

Eppel gólvágónak egyébként ez volt a bajnokságban a kilencedik gólja, vezeti a góllövőlistát, teljes joggal zúgott az

EPPEL A GÓLKIRÁLY, U, NANA NANA NANA NANA NANA NANA.

link Forrás

Rossi most már öt évet lehúzott Magyarországon, ennyi idő alatt valószínűleg átlátta, hogy az NB1-ben egy jó fizikumú csapat már félsiker: összerakott egy izomvédelmet, van egy kreatív irányító-csapatkapitánya (Hidi), a többit pedig elől megoldják a hústornyok.

A meccs majdhogynem nézhetetlen volt, viszont végre lathattuk akció közben a liga legértékesebb játékosát, a dél-koreai válogatott Hjun-Dzsun Szukot, aki a transfermarkt.de szerint 1,8 millió eurót ér, és az FC Porto játékosaként érkezett kölcsönbe Debrecenbe. Láthatóan szokatlan volt számára a Bozsik bokamélységű talaja, és némi ficánkolás után különösebb gond nélkül szürkült bele a mezőnybe. 

"Hét közben az edzéseken láttam, hogy néhány játékos elszállt a Diósgyőr legyőzésétől, ilyennek nem lenne szabad megtörténnie."

Szivics edző megtalálta az okát annak, hogy üthette ki 5-0-ra a Paks Tállai András Mezőkövesdjét, ráadásul három első félidőben benyelt szögletgóllal. Ne hallgassuk el: ilyen szétesés Pinyő mester irányítása alatt sosem fordulhatott volna elő 'Kövesden. Nem a pálya miatt vesztettek persze, ismerte el Szivics edző, de tény, hogy a pálya elég rossz állapotban volt.


 pedig az adófizetők még tavaly a paksi gyepre, de a jelek szerint ez nem volt elég, - persze mi ez ahhoz képest, hogy az egész arénát 1,4 milliárdért újítjuk majd fel, mind a 800 paksi szurkoló nagy örömére.  

A Diósgyőrnél még nagyobb bajok látszanak: 3-2-re kaptak ki a szintén kiesés ellen küzdő MTK-tól. A tulajdonos, a futballba kényszerült Leisztinger Tamás "baloldali üzletember" nemrég mély depresszióról, rengeteg fájdalomról számolt be, mióta átvette a csapatot.

"Sokba kerül, de a pénzügyeket figyelmen kívül hagyva is nyolc borzalmas pillanatra jut két jó. Sok és sokféle céget vezettem már életemben, de olyat még sehol nem tapasztaltam, mint a Diósgyőrnél. Az emberi problémák, a tisztesség hiánya, a teljesítmény nélkül adott nagy pénzek; nagyon kiábrándító" - mondta nemrég a Magyar Narancsnak Leisztinger, és nagyon úgy tűnik, mintha a szakmai stáb maradék irányítását is elvesztette volna a csapat felett.

Leisztinger Tamás  és Orbán Viktor találkoznak a DVTK labdarúgó-edzőközpontjának átadásán Miskolc Diósgyőr városrészében 2016. április 10-én
photo_camera Leisztinger és Orbán találkoznak. Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt, 2016. április 10.

"Nyílván a helyezésünk nem ideális" 

- mondta Horváth Ferenc mester, akinek csapata 10., csak gólaránya miatt nincs utolsóelőtti, kieső helyen. Diósgyőrben annyira minden mindegynek látszik, hogy még az a csoda is megeshet, hogy nem rúgják ki Horváthot a szezon vége előtt. Ez kuriózumnak számítana: Horváth, a magyar Conte 2011-ben kezdte az edzői pályafutását Szigetszentmiklóson, azóta dolgozott Kecskeméten, Pakson, Győrben, Szigetszentmiklóson és a Videotonnál is, többnyire néhány hónap után továbbállt, és eddig sehol nem húzott le egy szezonnál többet. 

A forduló meglepetése, hogy a Gyirmót 1-1-re hozta a meccsét az Újpest stadionjába kényszerült Vasas ellen, de a Vasas még így is ott van az aranyért zajló versenyben: van egy elmaradt meccsük a Haladással, vesztett pontokban csak 2-vel vannak lemaradva a Honvéd mögött.

OTP Bank Liga, 21. forduló:
Haladás-Újpest FC 0-2
Budapest Honvéd-Debreceni VSC 1-0
Diósgyőri VTK-MTK Budapest 2-3
Paksi FC-Mezőkövesd Zsóry FC 5-0 
Vasas-Gyirmót FC 1-1
Ferencváros-Videoton 0-0 

   A tabella:
 1.  Budapest Honvéd              40 pont
 2.  Videoton FC                       38
 3.  Vasas                                 35
 4.  Ferencváros                      32
 5.  Mezőkövesd Zsóry FC      30
 6.  Újpest FC                           30
 7.  Paksi FC                             27
 8.  Swietelsky-Haladás         26
 9.  MTK Budapest                  23
10.  Diósgyőri VTK                  21
11.  Debreceni VSC                  21
12.  Gyirmót FC                       15    

(A Vasas és a Haladás egy meccsel kevesebbet játszott.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.