Kínai fegyveresek járőrőznek Afganisztánban

külföld
2017 február 26., 17:39
comments 94

Először egy indiai lap számolt be arról, hogy január óta kínai katonai járművek cirkálnak az afgán - kínai határnál, egyértelműen az afgán oldalon.

A kínai hatóságok hivatalosan eddig ezt nem ismerték el, most azonban egy magyarázattal álltak elő: azt mondják, hogy ezek nem katonai járőrök, hanem rendőrök, akik az afgánokkal kötött megállapodás alapján keresnek bűnözőket. A lefotózott járművek azonban inkább a hadseregnél rendszeresített autókra utalnak:

photo_camera Kínai járőr afgán területen.

Kínának több oka is lehet fegyvereseket küldeni a határ túloldalára. Egyrészt léteznek iszlám szeparatista csoportok Kínában, amelyek hátországnak használhatják Afganisztánt. Másrészt pedig jelentős bányászati és vízerőművi koncessziókat szereztek kínai cégek az utóbbi években, amelyeket lehet, hogy így akarnak védeni. 

A nyugati elemzők szerint a kínaiak azért aktivizálódtak, mert az USA kivonja a csapatait Afganisztánból. Egyes értelmezések szerint kénytelenek most már magukat védeni, más magyarázat szerint nyomulnak, ahol csak lehet. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.