Pintérék új tervezete a legálisan tartott lőfegyvereket is kicsavarná a magyarok kezéből

fegyver
2017 február 26., 20:39
comments 396

Magyarország fegyvertartói néhány hete még a kormány nagyszabású lőtérfejlesztési programján örvendezhettek, három napja azonban dühösen küldözhetik a tiltakozásaikat a Belügyminisztérium egyik új jogszabályterve miatt a kormánynak. A belügy új előterjesztésével ugyanis több ponton módosítaná a fegyvertörvényt, és nem tudni, hogy Pintér Sándor minisztériumában valaki tévedésből fogalmazta meg rosszul a tervezetet, vagy

a kormánynak tényleg az a terve, hogy elkobozza a legálisan tartott lőfegyverek 80 százalékát az országban.

A minisztérium indítványában arra hivatkoznak, hogy a fegyvertörvényt EU-s követelmények miatt kell módosítani, ez azonban a szakmai szervezetek többsége szerint egyszerűen nem igaz, a fegyvertartást szabályozó EU-s direktíva ugyanis még nincs végleges állapotban. De abban lenne, a Belügyminisztérium tervezete akkor is szembemegy vele.

Hogy miért, azt a Kaliber magazin is részletesen leírta. A dolog lényege egy fordítási hibának tűnő fordulat, amiben a magyar szabályozás tiltottnak minősíti

  • az olyan rövid, központi gyújtású, félautomata lőfegyvereket, amikhez levehető, 20 lőszernél nagyobb kapacitású tár csatlakoztatható és
  • az olyan hosszú, központi gyújtású félautomata lőfegyvereket, amikhez levehető, 10 lőszernél nagyobb kapacitású tár csatlakoztatható.

Ehhez képest az EU-s szabályozás nem az ilyen fegyvereket minősíti tiltottnak, hanem csak azt, hogy az előírtnál nagyobb tárat csatlakoztasson valaki a fegyveréhez. A Kaliber szerint a magyar javaslat betiltana és elkobozna szinte minden forgalomban lévő öntöltő pisztolyt és puskát, hiszen a modellek többségéhez készült már az a tervezetben szereplő méretnél nagyobb tár.

A magazin szerint az is nonszensz, hogy a BM szövege alapján azért is be lehetne tiltani fegyvereket, mert valamikor, akár 10-20 éve valaki valahol készített hozzájuk egy nagyobb tárat.

A tervezet ezen kívül a fegyverkereskedők életét is nehezíti, ugyanis előírná, hogy ők nem adhatnak el fegyvert olyan embernek, akiről megalapozottan feltehető, hogy az eszközt bűncselekmény elkövetésére használnák. A szakmai szervezetek szerint bizonytalan, hogy mit jelent a „megalapozottan feltételezhető” kitétel, és a többség inkább csak azt sejti a módosítási javaslat mögött, hogy a kormány a fegyverkereskedőket is felelőssé tenné egy-egy fegyveres bűncselekmény után. Ezzel csak az a gond, hogy annak, aki legálisan fegyvert vehet egy fegyverkereskedőtől, eleve szigorú átvilágításon kell átesnie, és az esetleges bűnelkövetőket pont ennek a vizsgálatnak és az állami hatóságoknak kellett eddig kiszűrniük, nem a fegyverkereskedőnek.

A Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség (MDLSZ) a Belügyminisztériumnak küldött levelében azt írta, hogy a tervezet ellehetetlenítené a magyar sportlövészetet, hiszen a legtöbb, sportlövészetre használt fegyver beleesik abba a körbe, amit a BM tervezete szerint el kellene kobozni. Az MDLSZ arról is ír, hogy ha ezeket a fegyvereket tényleg mind el kellene koboznia az államnak, akkor az ezekért fizetendő kártérítés

több milliárd forintot is elvehetne a költségvetésből.

A Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége (MEFLSZ) szintén levelet írt a minisztériumnak, és ők beszámolnak a BM-tervezet elfogadásának lehetséges következményeiről is. Szerintük a fegyverek elkobzásakor komoly polgári engedetlenség várható, és ha csak az elkobozni rendelt lőfegyverek negyede megy át az illegális szférába, az is 5000 fegyvert jelent.

A vagyonvédelmi szervezetek szerint pedig félő, hogy ha elveszik a fegyvereiket, védtelenebbekké válnak az általuk őrzött létesítmények és rendezvények.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.