Egyáltalán nem igaz, hogy átlagos az új Puskás stadion 140 milliárdos költsége

2017 február 27., hétfő 15:47

„Az új Puskás stadion egy székre jutó költsége 2,1 millió forint, ez a költség pedig európai viszonylatban átlagos" – jelentette ki magabiztosan a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja abban a közleményben, amiből kiderült, hogy Mészáros Lőrinccel összefonodó cégek kapják meg a nettó 140 milliárdos, bruttó 190 milliárdos munkát. 

A közleményben öt stadiont sorolnak fel (Baku, Marseille, München, London és Varsó), amihez képest az Új Puskás nem is drága. Az új Wembley legendás arról, hogy mennyivel meghaladta a végleges költség az előzetes terveket, Bakuban semmi nem állta útját a diktátor Aliyev nagyzási hóbortjának, a többi összehasonlításból annyira nem jön ki jól az Új Puskás. A varsói stadion befedhető, ehhez képest nem sokkal drágább. A két müncheni csapat stadionja, az Allianz Aréna olcsóbb volt, mint az Új Puskás, még úgy is, hogy vesztegetésen is kapták az építettő cég elnökét. A tavalyi Eb-re teljesen átépített, szintén 67 ezres marsellie-i Velodrom is olcsóbb volt, 267 millió euró. 

Abból az összehasonlításból sem jön ki jól a 2020-as Európa-bajnokságra épülő Puskás, ha a szintén az erre a tornára készülő új stadionokkal vetjük össze. De még annál is sokkal drágább, amennyiért stadionokat építenek Magyarországon. 

Arra semmilyen magyarázat nincs, hogy miért lett a 100 milliárdosra tervezett stadionból hirtelen 140 milliárdos (bruttó 190 milliárdos) az olimpia pályázat lefújásának másnapján.