Génmódosítással tehetik egészségesebbekké a kutyafajtákat

ÁLLAT
2017 február 27., 18:19
comments 69

David Ishee egy amerikai kutyatenyésztő, aki igyekszik úgy tenyészteni a kutyákat, hogy az egyes fajták kigyógyuljanak az öröklött genetikai rendellenességeikből. A kutyáknál rengeteg ilyen genetikai rendellenesség öröklődik, ugyanis a világon nincs más állatfaj, ami ilyen hosszan az ember keze alatt fejlődött. Ráadásul az tenyésztők rengeteg fajtánál nem a kutya egészségét tartották szem előtt, hanem azt, hogy minél jobban/aranyosabban/extravagánsabban nézzen ki az állat.

Így jutottunk el oda, hogy van egy rakás brachycephaliás buldog (ez azt jelenti, hogy rövidebb a koponyájuk, mint kellene), kardiomiopátiás boxer (ez a szív pumpálásának gyengeségét jelenti) vagy hyperuricemiáben szenvedő dalmata (ez meg azt jelenti, hogy sok húgysav van a vérükben).

David Ishee ezért igyekszik úgy tenyészteni, hogy ezekből a betegségekből kigyógyítsa a fajtákat, azaz visszavezesse őket egy korábbi verziójukhoz.

8 év alatt sikerült is kitenyésztenie egy új (azaz régi) fajta masztiffot. A masztiff eredetileg mozgékony és erős harcikutya volt, mára viszont a legtöbb masztiff tanulékony, de lista és nehezen gondozható kutya lett.

A midgard masztiffnak elnevezett fajta viszont így néz ki:

photo_camera midgardmastifs.com

David Ishee viszont más fajtákkal is próbálkozna, de ha lehet, nem várna újabb 8 évet. Jelenleg épp azon dolgozik, hogy az öröklött hyperuricemiának ellenálló dalmatákat tenyésszen ki, és ehhez a génmódosítás eszközeit használja, az ugyanis gyorsabb, mint a hagyományos tenyésztés.

A legtöbb, ehhez szükséges eszköz viszonylag egyszerűen beszerezhető az Egyesült Államokban, és az eszközök használatához nem kell hiperlaboratórium sem, David Ishee otthon meg tud oldani egy csomó mindent.

A projektnek persze sok ellenzője akad, a génmódosítást ugyanis világszerte rossz szemmel nézi egy rakás civilszervezet és aktivistacsoport még növényeknél is, nemhogy állatoknál. (SingularityHub)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.