Génmódosítással tehetik egészségesebbekké a kutyafajtákat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

David Ishee egy amerikai kutyatenyésztő, aki igyekszik úgy tenyészteni a kutyákat, hogy az egyes fajták kigyógyuljanak az öröklött genetikai rendellenességeikből. A kutyáknál rengeteg ilyen genetikai rendellenesség öröklődik, ugyanis a világon nincs más állatfaj, ami ilyen hosszan az ember keze alatt fejlődött. Ráadásul az tenyésztők rengeteg fajtánál nem a kutya egészségét tartották szem előtt, hanem azt, hogy minél jobban/aranyosabban/extravagánsabban nézzen ki az állat.

Így jutottunk el oda, hogy van egy rakás brachycephaliás buldog (ez azt jelenti, hogy rövidebb a koponyájuk, mint kellene), kardiomiopátiás boxer (ez a szív pumpálásának gyengeségét jelenti) vagy hyperuricemiáben szenvedő dalmata (ez meg azt jelenti, hogy sok húgysav van a vérükben).

David Ishee ezért igyekszik úgy tenyészteni, hogy ezekből a betegségekből kigyógyítsa a fajtákat, azaz visszavezesse őket egy korábbi verziójukhoz.

8 év alatt sikerült is kitenyésztenie egy új (azaz régi) fajta masztiffot. A masztiff eredetileg mozgékony és erős harcikutya volt, mára viszont a legtöbb masztiff tanulékony, de lista és nehezen gondozható kutya lett.

A midgard masztiffnak elnevezett fajta viszont így néz ki:

midgardmastifs.com

David Ishee viszont más fajtákkal is próbálkozna, de ha lehet, nem várna újabb 8 évet. Jelenleg épp azon dolgozik, hogy az öröklött hyperuricemiának ellenálló dalmatákat tenyésszen ki, és ehhez a génmódosítás eszközeit használja, az ugyanis gyorsabb, mint a hagyományos tenyésztés.

A legtöbb, ehhez szükséges eszköz viszonylag egyszerűen beszerezhető az Egyesült Államokban, és az eszközök használatához nem kell hiperlaboratórium sem, David Ishee otthon meg tud oldani egy csomó mindent.

A projektnek persze sok ellenzője akad, a génmódosítást ugyanis világszerte rossz szemmel nézi egy rakás civilszervezet és aktivistacsoport még növényeknél is, nemhogy állatoknál. (SingularityHub)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.