Kitúrhatja Matolcsy a jegybank szakmai irányítóját

Nagy Márton felemelkedéséről és – jó eséllyel – közelgő bukásáról ír a 24.hu. Nagy jelenleg a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, és ő az egyik utolsó olyan vezető a jegybankban, akit Matolcsy nem a saját köréből hozott, hanem még a Simor András vezette MNB-ből maradt. Nagy Simor idején igazgató volt az MNB-ben, és míg Matolcsy hamar megvált a Simor-éra vezetőitől, Nagy egyre feljebb jutott a ranglétrán, és a jegybanki pozíciója mellé más kinevezéseket is begyűjtött.

A 24.hu szerint Nagy úgy férkőzött Matolcsy bizalmába, hogy segítette az átmenetet, és része volt abban, hogy a Simor által kinevezett vezetőket hamar el tudják küldeni.

Nagyból aztán alelnök lett, Matolcsy talán legfőbb szakmai támasza, és az ő asztalán született meg több olyan jegybanki program is, amire Matolcsy és a Fidesz sikertörténetként hivatkozik, például a növekedési hitelprogram.

A 24 szerint azonban 2016 elején Matolcsy bizalma megrendült Nagyban, és az alelnök azóta folyamatosan teret veszt az MNB-n belül.

Rpgán Antal és Nagy Márton kacag boldogan együtt még 2015-ben (MTI Fotó: Illyés Tibor)

A bizalomvesztésnek a lap forrásai szerint két oka lehetett: egyrészt Matolcsynak nem tetszett, hogy a jegybanki sikerekért a sajtó sokszor nem őt, hanem Nagyot dicsérte, és míg Matolcsyt több lap is sokszor egyenesen bolondnak állítja be, addig Nagyot meg nem egyszer géniusznak nevezte a sajtó. A másik ok pedig az lehetett. hogy Nagy lemondott az egyik Matolcsy-alapítványban betöltött pozíciójáról. és ezt a jegybankelnök a lojalitás hiányaként értékelte.

Jelenleg Nagy több pozíciója is inog, és a 24 forrásai szerint a következő szervezeti átrendeződés vesztese lehet az alelnök, annak ellenére, hogy jelenleg őt tartják a jegybank szakmai irányítójának. (24.hu)