Hír az illiberalizmusból: házkutatást tartottak egy vezető orosz ellenzéki újságíró, Zoja Szvetova lakásán

Média
2017 február 28., 13:06
comments 45

Ma házkutatást tartottak egy vezető orosz ellenzéki újságíró, Zoja Szvetova lakásán Moszkvában – közölte telefonon az újságíró férje, Viktor Dzsiatko az AFP francia hírügynökséggel. A beszélgetés idején a házkutatás már 2 órája tartott.

Az 57 éves Zoja Szvetova évek óta tagja az orosz börtönviszonyokat megfigyelő bizottságnak, és több olyan cikket írt, amik foglyok vallomásaira alapozva feltárták a büntetés-végrehajtási intézményekben alkalmazott rossz bánásmódot és kínzásokat.

Az újságíró az orosz igazságügyi rendszer heves bírálójaként azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy sok esetben ítéltek el ártatlan embereket koholt vádak alapján kémkedési vagy a politikai felhangú ügyekben.

Szvetova rendszeres munkatársa az Oroszországnak – amit Mihail Hodorkovszkij száműzetésben élő, egykori orosz oligarcha finanszíroz – és a New Timesnak meg az amerikai Szabadság Rádiónak.

Az újságíró, akinek szülei (Feliksz Szvetov és Zoja Harakmalnyikova) másként gondolkodók és politikai bebörtönzöttek voltak a Szovjetunióban, kétszer kapta meg az Európai Parlament Szaharov-díját. (MTI, címlapkép: Szergej Gunejev / Szputnyik)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.