Másodfokon, jogerősen is elítélték a röszkei zavargás vádlottjait

A Szegedi Törvényszék jogerősen elmarasztaló ítéletet hozott a 2015 őszén a röszkei közúti átkelőnél történt tömegzavargás miatt indult per vádlottjai ellen.

Migránsok a Horgos-Röszke szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án, amikor magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket dobálókkal szemben (Fotó: Sóki Tamás / MTI)

A bíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. A perbe fogott emberek között volt egy idősödő, beteg nő (a korábban terrorizmus vádjával 10 év fegyházra ítélt Ahmed H. anyja), egy bottal járó és egy kerekesszékes férfi is.

Hat férfit 1 év 2 hónap börtönbüntetéssel sújtott a bíróság, őket 4 évre kiutasítva Magyarország területéről. A hetedrendű vádlott – aki az átkelőnél megafonon keresztül is beszélt a tömeghez – 2 év börtönt kapott a 6 év kiutasítás mellett. A 10 vádlottból csak ő, Yamen A. jelent meg, ő sírva fogadta az ítéletet – írja az Index.

A törvényszék ezzel enyhítette az első fokon kiszabott 3 éves szabadságvesztés büntetést.

Az ügy rossz egészségi állapotú három vádlottját egy év felfüggesztett börtönre ítélték. (MTI, Index)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.