Szijjártó Péter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa közgyűlésén a venezuelai külügyminiszterrel is tárgyalt

2017 február 28., kedd 15:08
50

A külgazdasági és külügyminiszter Delcy Rodríguez Gómez venezuelai külügyminiszter találkozója az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa évenkénti közgyűlésének idején a genfi ENSZ-palotában történt meg.

Fotó: Szabó Árpád / KKM / MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád

Szijjártó négy másik ország diplomáciájának vezetőjével is tárgyalt, és több megállapodást kötött. Az MTI-nek telefonon azt mondta, hogy a találkozók egyik fő célja volt megnyerni az érintett államok támogatását ahhoz, hogy Magyarország képviselője bekerüljön a világszervezet faji diszkrimináció elleni bizottságába. (Eközben Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök „az etnikai homogenitás” megőrzésének fontosságáról beszélt.)

Delcy Rodríguez venezuelai és Carlos Raúl Morales guatemalai külügyminiszterrel megállapodtak abban, hogy magyar oktatási intézményekben 25, illetve 15 ösztöndíjat biztosítunk országuk diákjainak. Venezuelai kollégájával Szijjártó Péter a mezőgazdaság területén való együttműködésről is tárgyalt, konkrétan magyar mezőgazdasági technológiák terjesztéséről.

Az MTI azt írja, hogy „Guatemala esetében közös gond az illegális migráció”, a felek a tapasztalatok és a migráció kezeléséhez szükséges ismeretek cseréjében állapodtak meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) Év befektetője gáláján a Pesti Vigadóban 2017. február 27-én (Fotó: Balogh Zoltán / MTI) Fotó: Balogh Zoltán

A külügyminiszter felvette a kapcsolatot nepáli kollégájával, Prakash Sharan Mahattal, ami azért jelentős, mert az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen szintű állami kapcsolat a két ország között. Itt is együttműködés készül a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás területén.

Kairat Abdurrahmanov kazah külügyminiszterrel tárgyalva sikerült elhárítani az akadályokat az elől, hogy a Wizzair légitársaság megindíthassa a járatait Asztanába, a kazah fővárosba, ahol az idei világkiállítást rendezik, amin Magyarország is részt vesz. Szó volt a közös mezőgazdasági alapról is, ami az idén elkezdi a befektetéseket az ágazatba.

Rijád al-Malki palesztin külügyminisztert a magyar kollégája biztosította, hogy Magyarország a közel-keleti békét a kétállami megoldással képzeli el.

Szijjártó Péter a palesztin külügyminiszterrel, Rijád al-Malkival (Fotó: Szabó Árpád / KKM / MTI) Fotó: KKM / Szabó Árpád

Szijjártó Péter tárgyalt a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaság (IFRC) főtitkárával is. A szervezet Budapestre telepíti globális informatikai szolgáltató központját, ami júliusban kezdi el a működését kb. 100 munkatárssal.

A külgazdasági és külügyminiszter találkozott az International Trade Center ügyvezető igazgatójával is, mi8vel az idén Magyarországon rendezik meg az exportfejlesztési világkonferenciát, amire 600 nemzetközi szakembert várnak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt