500 milliárdos munkára keres három céget a kormány

Rekordösszegű, nettó 500 milliárd forint keretösszegű közbeszerzési felhívást jelentetett meg a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. - írja a Napi.hu.

Akkora összegről van szó, hogy a Napi nem is hitte el, ezért rákérdezett az NFSI-nél, hogy nem elírásról van-e szó. Az Intézet nem válaszolt, a fejlesztési minisztériumhoz irányították a kérdéseket, akik visszadobták a labdát az intézethez, válasz még nincs. 

Így aztán kezeljük úgy, hogy valóban 500 milliárdos közbeszerzésről van szó, ami a közszféra uniós támogatásból megvalósított energiahatékonysági projektjéről szól.

Hiába az óriási összeg, a közbeszerzésen legfeljebb három ajánlattevőt hirdetnek ki nyertesnek, amelyekkel keretmegállapodást kötnek négy évre- írja a Napi. A konkrét munkákra majd a kiválasztott ajánlattevőktől kérnek új ajánlatot, amikor "újranyitják a versenyt". A közbeszerzésen részekre nem, csak egyben lehet pályázni. 

A közbeszerzési kiírás szerint az épületenergetikai beruházás része a fűtési hálózat korszerűsítése, a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje vagy energetikai korszerűsítése, és kiegészítő építési munkák.  

A lap megkérdezte azt is, hogy valóban egy közbeszerzés keretében döntenek 500 milliárd forint elköltéséről, négy évre fix vállalkozások kiválasztásával. Arra is kiváncsiak voltak, hogy nem gondolják, versenykorlátozás miatt az EU-nak kifogása lesz a tender, illetve az energetikai korszerűsítési támogatások ilyen formában történő elköltése miatt. Válasz ezekre sincs. 

A nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határideje március 28-án 11 órakor zárul.