A kormány átírja a valóságot: utólag letagadják Orbán legutóbbi beszédét, amiben kiállt az „etnikai homogenitás” megőrzése mellett

POLITIKA
2017 március 02., 14:30
comments 428

EDIT 17:57: A kormány szerint véletlen volt.

Csuhaj Ildikó, az ATV újságírója a Kormányinfón az alapjövedelemről kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, és így szóba jött Orbán Viktor etnikai homogenitást emlegető beszéde. (Frissítés: konkrétan arról kérdezett, hogy amikor Orbán az alapjövedelemről beszélt – amit szerinte elképzelhetetlen bevezetni –, akkor hogy jöttek oda az etnikai viszonyok.)

Kovács Zoltán kormányszóvivő itt közbeszólt, mondván, ott van nála a beszéd leirata, a miniszterelnök nem az etnikai homogenitás megőrzéséről beszélt, hanem azt mondta, hogy a „kulturális homogenitást meg kell őrizni”, és csak később hangzik el az etnikai kifejezés, de Orbán szövege semmilyen értelemben nem volt rasszista.

Orbán Viktor keddi beszédének leirata szerint a miniszterelnök szó szerint azt mondta, hogy: „Ugye, először is nagyon fontosnak tartom, hogy a kulturális homogenitást meg kell őrizni. Most már lehet ilyeneket mondani. Ezelőtt néhány évvel kivégzés járt az ilyen mondatokért, de ma már lehet ilyeneket mondani, mert az élet igazolta, hogy a túl nagy keveredés bajjal jár. Úgyhogy természetesen mi, magyarok etnikailag heterogének vagyunk abban az értelemben, hogy európai nemzet vagyunk. Ha csak a neveket itt felolvasnánk, lenne itt minden: a bunyeváctól a svábig, de ettől függetlenül ez mégiscsak etnikailag egy bizonyos sávon belül maradó sokszínűség. Tehát egyfajta etnikai homogenitás, egy civilizáción belül vagyunk. Szerintem ennek a megőrzése kulcskérdés.”

Csakhogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján elmondott beszédében a leírtakkal szemben nem kulturális, hanem etnikai homogenitásról beszélt:

„nagyon fontosnak tartom, hogy az etnikai homogenitást meg kell őrizni.”

Ez a beszédről készült videofelvételen 18:35-nél hallható:

link Forrás

Lázár János egyébként azt mondta, nem akarunk betelepíteni idegeneket az országba, és meg akarjuk őrizni a kulturális és etnikai homogenitásunkat, és nem akarunk párhuzamos társadalmakat. Lázár szerint nem erősíteni, hanem gyöngíteni fogja az országunkat. Lázár szerint szó sincs arról, hogy a miniszterelnöknek egyetlen sora is a romák ellen szólt volna.

Az alapjövedelemről pedig úgy nyilatkozott, hogy azzal a baloldal kampányol, hogy elhitesse, munka nélkül is lehet boldogulni. „Mindvégig azért fogok harcolni, hogy a jövedelem, a megélhetés a munkához kötődjön” – mondta Lázár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.