Kiszivárogtak Trump világkereskedelmi tervei

Donald Trump mosolyogva fogadja párttársai üdvözlését keddi évértékelő beszéde előtt a washingtoni Kongresszusban. Jim Lo Scalzo - Pool/Getty Images

Trump kormánya egy kiszivárgott tervezet szerint arra készül, hogy

semmibe vegye a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) határozatait,

amivel nagyjából meg is semmisítené a WTO, mint ellenőrző szervezet hitelességét. A WTO lényege ugyanis pont az volna, hogy a világkereskedelmi vitákat szervezett keretek között rendezze, de ha a világ legnagyobb gazdasági hatalma semmibe venné a döntéseit, a szervezet többi tagjának se lenne oka figyelembe venni azokat.

A tervezetről készült jelentést szerdán kezdték köröztetni az amerikai törvényhozásban. Ez alapján Trump kormánya konfrontációra készül, mert úgy érzi, hogy a globális kereskedelmi rendszer funkcionalitását vesztette, és az Egyesült Államokkal szemben a feltörekvő gazdasági hatalmaknak, például Kínának kedvez. A jelentésben Trumpék arra hivatkoznak, hogy az Egyesült Államok alapítása óta alapelv, hogy amerikai polgárokra csak amerikai törvények és szabályok vonatkozzanak, ne nemzetközi szervezetek és idegen kormányok döntései.

Az amerikai kormány hivatalosan nem kívánta kommentálni az értesüléseket. Sean Spicer fehér házi szóvivő szerint még korai volna az amerikai kereskedelmi politikáról beszélni.

A tervezet nem talált egyértelműen kedvező fogadtatásra, még a republikánus körökben sem. "Határozottan úgy hiszem, hogy a jelenlegi kereskedelmi egyezményeink, beleértve a WTO-t is, sikeresek voltak az amerikaiaknak" - mondta például a kereskedelempárti republikánus, Kevin Brady, a képviselőház adózásért és vámokért felelős bizottságának elnöke. A bizottság demokrata frakciójának vezetője, Richard Neal pedig úgy érzi, hogy "a kormány túlontúl drasztikus választ fontolgat" a kérdésben. "A jelenlegi rendszer hibáinak kijavításán kéne dolgoznunk, nem a rendszer lebontásán" - mondta. (Via The Financial Times)