Őrök védik az Oscar-borítékot összecserélő PwC-dolgozókat

2017 március 2., csütörtök 20:58
67

A amerikai filmakadémia elnöke bejelentette, hogy soha többé nem dolgozhat az Oscar-gálán a legjobb film kategória győztesének kihirdetésekor elkövetett hibája miatt a borítékokat kezelő PwC könyvvizsgáló cég két alkalmazottja. A példátlan blama két felelőse közben halálos fenyegetéseket kapott a Facebookon és a Twitteren. 

A PwC csütörtökön közölte, hogy biztonsági őrök védik a két alkalmazottja, Martha Ruiz és Brian Cullinan otthonát és családját, de ennek okát nem hozta nyilvánosságra. A TMZ.com bulvároldal írta meg, hogy Ruiz és Cullinan halálos fenyegetéseket kapott a közösségi médián, és az otthonaikról készült képek kerültek fel az internetre.

Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnöke korábban bejelentette, hogy Martha Ruizt és Brian Cullinant az akadémiával kapcsolatos összes teendőtől eltiltották. Azt is elmondta, hogy még tart a PwC-vel való együttműködésük felülvizsgálata. Szerinte Brian Cullinan nem figyelt oda eléggé a feladatára, mert épp a legjobb film bejelentését megelőző kategória, a legjobb női főszereplő győztesét, Emma Stone-t fotózta, a képet fel is töltötte a Twitterre, de aztán törölte.

Az amerikai filmakadémia elnöke emlékeztetett arra, hogy a győztesek nevét tartalmazó borítékok kezelésének menetét a PwC dolgozta ki, és 83 éven át működött. A vasárnapi fiaskó után azonban „természetesen felülvizsgáljuk, mert korábban soha nem történt ilyen és nem akarjuk, hogy valaha is újra megtörténjen” - fogalmazott Cheryl Boone Isaacs. „Új irányelveket, új protokollt állítunk fel, minden egyes lépést megvizsgálunk, hogy biztos legyen, soha, de soha nem ismétlődik meg, ami a vasárnapi ceremónián történt”.

Mind a PwC, mind a filmakadémia már korábban bocsánatot kért a Kaliforniai álom és a Holdfény alkotóitól, valamint Warren Beatty és Faye Dunaway színészektől és a nézőktől is a vasárnapi 89. Oscar-díjátadó végén történt fiaskóért.

Cullinan volt az, aki a rossz borítékot Beatty és Dunaway kezébe adta, de a kollégája sem bizonyult alkalmasnak. A PwC hétfői közleménye szerint több hibát is elkövettek, egyikük sem reagált időben, amikor Warren Beatty és Faye Dunaway tévesen a Kalifornia álom című musicalt hirdette ki győztesnek a Holdfény helyett. Az előbbi producerei már több mint két perce hálálkodtak, amikor jelezték nekik, hogy nem az övék a díj.

A PwC szóvivője ugyanakkor közölte, Brian Cullinan és Martha Ruiz a cég munkatársai maradnak.

A könyvvizsgáló cég - korábbi nevén PricewaterhouseCoopers - 83 éve bonyolítja a szavazatszámlálást, amelynek végén csak két alkalmazottja ismeri az eredményeket. Mindketten kapnak egy-egy példányt a győztesek nevét tartalmazó borítékból, de fejből is tudniuk kell a nyerteseket. A gálát a színpad két oldalán állva kísérik figyelemmel, ők nyújtják át a díjátadóknak a borítékot az éppen aktuális kategóriában.

Az amerikai filmakadémia szerdán egy másik fiaskóval kapcsolatban is megnyilvánult, és közleményben kért bocsánatot Jan Chapman ausztrál producertől, akinek képét tévesen az elmúlt év halottjai között tüntettek fel Janet Patterson neve alatt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt