Trump váratlant húzott, egy elismert Oroszország-bírálót kért fel külpolitikai szakigazgatónak

2017 március 2., csütörtök 12:37
68
Litván graffiti Trump és Putyin vélt barátságáról. Sean Gallup/Getty Images Fotó: Sean Gallup

Miközben egyre több és konkrétabb támadás éri legszűkebb környezetét azért, mert az elnökválasztási kampány során többször is kapcsolatba léptek az orosz kormánnyal vagy annak megbízottjaival, Donald Trump váratlanul

egy ismert és elismert Oroszország-bírálót nevezett ki a Fehér Ház Oroszország-politikájáért felelős igazgatójának.

Fiona Hill univerzálisan elismert szakember, a Brookings Institution vezető elemzője, akinek a kinevezését várhatóan a republikánusok mellett a demokraták is támogathatják majd.

Hill amerikai-brit kettős állampolgár, 2006-2009 között amerikai hírszerzőként dolgozott. A Brookings elemzőjeként Putyin hangos bírálójává vált, gyakran írt zsarnoki tendenciáiról és a vágyáról, hogy gyengítse az amerikai elnök hatalmát.

2013-as biográfiájában pedig előre figyelmeztette a nyugati politikacsinálókat és elemzőket, hogy ne becsüljék alá Putyint, aki gyakorlott kémként rámenős, bátor és képes megtalálni ellenfelei gyenge pontjait.

Trump megválasztása óta pedig több írásában is kizárta az enyhülés lehetőségét Oroszországgal. "Az oroszok tele lesznek derűvel és várakozással, ami aztán le fog törni, mert az Egyesült Államok és Oroszország egyszerűen képtelen ugyanazt gondolni a világról" - nyilatkozta például az Atlanticnak novemberben.

Hill egyelőre nem kívánta kommentálni a kinevezése hírét. (Via Foreign Policy)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt