Ajjaj! Matolcsy magához vonta a pénzügyi stabilitással kapcsolatos feladatokat

Egy szervezeti ábrából tudhatta meg az ország, hogy Matolcsy György elvette a pénzügyi stabilitással kapcsolatos feladatokat az eddig az agytrösztjének tartott alelnökétől, Nagy Mártontól – írja a Portfolio a Reutersre hivatkozva. A Reuters a Hivatalos Értesítő szervezeti ábráján vette észre a változást.

Itt van a szervezeti ábránák az a részlete, amiből kiderül, hogy a pénzügyi stabilitással kapcsolatos feladatok most már nem Nagy Márton alelnökhöz, hanem közvetlenül Matolcsy Györgyhöz tartoznak. Nagy posztjának neve korábban az volt, hogy "monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnök", péntek óta viszont ebből a címből törölték a "pénzügyi stabilitásért" kitételt. Akárcsak a Nagy alá rendelt ügyvezető igazgató, Virág Barnabás posztjának nevéből.

Forrás: Hivatalos Értesítő.

A szanálási feladatokat már korábban átrakták Nagytól Matolcsyhoz, aztán pár napja kiderült, hogy Nagynak távoznia kell a Budapesti Értéktőzsde elnöki posztjáról.

Az MNB egyelőre nem kommentálta hivatalosan Nagy újabb pozícióvesztését.

Nagy az általános piaci vélemények szerint a Matolcsyhoz kötött nagyszabású programok – növekedési hitelprogram, kéthetes kötvény megszüntetése és hasonlók – kitalálója. A 24.hu néhány hete arról írt, hogy Matolcsy valami miatt megharagudott Nagyra – talán pont azért, mert féltékeny, hogy az egyébként szakmailag nála felkészültebbnek tartott Nagy aratja le az elismerést, ami szerinte neki járt volna.

A forint, ha nem is sokat, de reagált a hírre, 308,9-ről 309,7-ig gyengül az euróval szemben hétfőn. (Portfolio.hu, Reuters)