Ausztria Luxemburgban támadhatja meg a paksi bővítést

politika
2017 március 06., 16:43

Az Európai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy lezárták a tiltott állami támogatásról szóló mélyreható vizsgálatot Paks 2 ügyében, és arra jutottak, hogy részükről az építkezés elkezdődhet. 

A döntés részleteivel alaposan foglalkoztunk, ezt a cikkünket ajánljuk a témában

Ugyanakkor további jogi bonyodalmat jelenthet, hogy az erősen atomenergia-ellenes osztrák kormány jelezte, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a bizottsági ügyekben illetékes luxemburgi bíróság elé vihetik az ügyet. 

Reinhold Mitterlehner alkancellár és gazdasági miniszter arról nyilatkozott nemzetközi hírügynökségeknek, hogy Ausztria nem tudja elfogadni, hogy az Európai Bizottság szerint az atomerőművek építésének támogatása ártalmatlan. Ezért megvizsgálják a jogi lehetőségeiket, és ha szükséges, felveszik a kapcsolatot a strasbourgi luxemburgi bírósággal. 

2015-ben Ausztria már panaszt nyújtott be az EU által jóváhagyott állami beavatkozás ellen is, amivel a Hinkley Point C atomerőművet támogatta meg a brit állam, arra hivatkozva, hogy az atomenergia nem fenntartható és magas kockázatot hordoz. (AFP, Yahoo, címlapi kép: Kisbendek Attila/AFP)

Update: az AFP eredetileg a strasbourgi bíróságról szólt a cikkében, később aztán helyreigazították a tévedést, így tettünk mi is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.