Észak-Korea rakétákat lőtt ki a Japán-tengerbe

külföld
2017 március 06., 06:14
comments 89

Észak-Korea kilőtt hétfőn négy ballisztikus rakétát, amelyek mintegy ezer kilométert repültek, és közülük három a Japán-tengerbe csapódott be - közölték japán és dél-koreai tisztségviselők. Valószínű, hogy Phenjan a múlt hét óta folyó amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatra válaszolt ezzel.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen típusú rakétákról van szó. Az ország nyugati partján, a kínai határhoz közel lévő, Tungcsang-zsi nevű kísérleti telepről hétfőn reggel (közép-európai idő szerint vasárnap 23 óra 36-kor) indították el őket kelet felé.

Ezen a telepen van Észak-Korea egyik legfontosabb nukleáris létesítménye. Tavaly innen állítottak Föld körüli pályára egy állítólagos műholdat egy nagy hatótávolságú rakétával. Phenjan azzal a rakétaindítással is megsértette az ellene érvényben lévő szankciókat, mint sok más kísérlettel.

A mostani rakéták átrepültek az ország felett, és utána csapódtak be a Japán-tengerbe, a japán partoktól csupán körülbelül 300 kilométerre.

A rakétaindítások ellen tiltakozott Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok is. Abe Sindzó japán miniszterelnök sajtóértekezletén azt mondta: ez egy új fajta fenyegetés Észak-Korea részéről, egyértelműen megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának vele szembeni határozatait, és ez teljesen elfogadhatatlan. A japán kormányszóvivő pedig kijelentette: a rakétaindítások "súlyosan fenyegették nemzetbiztonságunkat".

Az ideiglenes dél-koreai elnök és a miniszterelnök összehívta az ország nemzetbiztonsági tanácsát. A két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium vezetője szintén kijelentette, hogy az észak-koreai rakéták megsértették az ENSZ BT határozatait. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.