Kiállt Francois Fillon mellett a francia jobbközép

2017 március 6., hétfő 19:08
114
Francois Fillon. Fotó: AFP / Thomas SAMSON Fotó: THOMAS SAMSON

Gérard Lacher, a konzervatív Köztársaságiak szenátusának elnöke jelentette be hétfő este, hogy a párt vezetőségének döntése értelmében, egyhangúan kiállnak Francois Fillon elnökjelöltsége mellett. 

Fillon ellen csalás, befolyással való üzérkedés és sikkasztás miatt vádat emelt a francia ügyészség, és kevesebb mint hat héttel a választások előtt kénytelen lesz bíróságon felelni arról, milyen munkáért cserébe fizetett ki kormánytisztségviselőként legkevesebb 700 ezer eurót feleségének. 

Számos jobboldali képviselő elfordult már Fillontól, de pártja most összezárt mögötte, még úgy is, hogy Fillon jelen állás szerint aligha kerül be az elnökválasztás második fordulójába (ahol az első körben legtöbb szavazatot kapó két kandináns kap helyet).

A most zajló taktikázásról Sarkadi Zsolt írt ma cikket: a krízishelyzetben összedugta a fejét a párt három prominense, Alain Juppé, Nicolas Sarkozy és Francios Fillon, hogy megtárgyalják a továbbiakat.

Juppé, aki korábban elbukta az előválasztást, hétfőn végül úgy nyilatkozott, hogy nem vállalja a megmérettetést, nem lesz alternatíva Fillon helyett a kampány hajrájában. Nagyon úgy fest, a háttérben ismét Nicolas Sarkozy keveri a kártyákat: neki akár érdekében is állhat, hogy Fillon nagyot bukjon a választásokon, mert így ő lehet az újjáépülés előtt álló Köztársaságiak régi-új vezetője. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt